Terveys

Rauni, 78, pääsi kuntoilulla eroon rollaattorista – katso Raunin kotijumppaohjeet

Julkaistu:

Ikääntyminen
Kuntoilu on kannattanut, sillä Rauni ei tarvitse enää rollaattoria. ”Treenaamisen kautta sain korvien väliin, että pärjään ilmankin”
Vuoden 2016 syksyllä Rauni Hänninen, 78, katseli mökkinsä pihassa, kuinka haukka opetti poikasiaan lentämään. Kävellessään kohti haukkaa, katse kohti taivasta, Hänninen astui vahingossa irtokiven päällä ja kaatui.

Hännisen lonkka murtui, mutta leikkausta ei onneksi tarvittu. Kunto kuitenkin romahti sänkypotilaana ollessa, joten Hänninen sai käyttöönsä rollaattorin.

Kun lonkka alkoi olla kevättalvella paremmassa kunnossa, suositteli Hännisen tytär äitiään liittymään mukaan Ikäinstituutin ikäihmisille tarkoitettuun hankkeeseen Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi, joka tarjoaa sekä ohjattua kuntosaliharjoittelua että kotijumppaohjeita.

Myös fysioterapeutti oli sitä mieltä, että oli aika aloittaa liikunta. Pian Hänninen aloittikin ohjeiden mukaisen kotijumpan ja lähti mukaan Espoossa järjestetyille hankkeen ohjatuille kuntosalitunneille, vaikka mielikuva kuntosaleista olikin epäilevä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ennakkokäsitykseni oli, että kuntosaleilla käy vain nuoria. Luulin, että sinne tullaan vain hienoissa ja pienissä vaatteissa nostelemaan painoja, mutta sehän onkin ihan erilaista.

Hyvästit rollaattorille

Hännisen kunto koheni nopeasti ja lihakset vahvistuivat. Kuntojakson aikana rollaattorille sanottiin kokonaan hyvästit.

– Rollaattorista luopuminen taisi olla osin itseluottamuksesta kiinni. Treenaamisen kautta sain korvien väliin, että kyllä minä pärjään ilmankin. Sitä oli vain ajatellut toisin.

Enää Hännisen kotoa ei löydy rollaattoria.

– Nyt käytän vain kävelykeppiä, mutta sekin on lähinnä vain turvaväline.

  • Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten Rauni kuntoilee.

”Kuntoilua tarvitsee”

Hyvin alkaneen kuntosaliharjoittelun jälkeen Hänninen laittoi kuitenkin treenaamisen tauolle, sillä hän ajatteli pärjäävänsä ilmankin. Tauko kesti yhteensä noin vuoden.

– Totesin, että kyllä tämä tästä. Myöhemmin huomasin kuitenkin, että kyllä sitä kuntoilua tarvitsee.

Hänninen jatkoi taas säännöllistä ja lyhyttä kotijumppaa ja venyttelyä.

Tällä hetkellä Hänninen on jälleen mukana kolme kuukautta kestävällä kuntosalitreenijaksolla nykyisellä kotipaikkakunnallaan Lohjalla. Ohjatut tunnit alkoivat marraskuussa ja kestävät helmikuuhun. Kuntosalilla tulee treenattua kaksi kertaa viikossa.

– Kuntoni on taas parantunut huomattavasti, hän iloitsee ja kertoo, ettei enää suunnittele treenitaukoa.

Ikääntyvien liikunta auttaa myös yhteiskuntaa

  • Ikääntyessä fyysinen voima katoaa nopeasti ilman säännöllistä kuntoilua.
  • Liikunnan vähäinen määrä huojuttaa ja horjuttaa. Yksin ulkoilemaan lähteminen voi tuntua ikäihmisestä tasapaino-ongelmien vuoksi pelottavalta.
  • Tasapainon lisäksi ihminen tarvitsee voimaa jalkoihin ja lantion alueelle, jotta liikkuminen ja kotoa lähteminen on mahdollista.
  • Tutkimusten mukaan joka kolmas lonkkamurtuma olisi ehkäistävissä voima- ja tasapainoharjoittelulla.
Lähde: Ikäinstituutti

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt