Terveys

Mirkan iho lehahti täyteen punaisia näppylöitä – kosmetologi tunnisti yleisen vaivan heti

Julkaistu:

Iho
Mirka haluaa muistuttaa, että jokainen on kaunis juuri sellaisena kuin on.
Mirka, 43, muistaa tarkan päivämääränkin, se oli 23. päivä maaliskuuta. Päivä, jolloin ruusufinni lehahti taas kasvoihin. Ruusufinni on aaltoileva ja monivuotinen ihotauti, jota on Terveyskirjaston mukaan jopa joka kymmenellä aikuisella suomalaisella.

– Yhden junamatkan aikana iho näytti aivan kamalalta. Se oli turvonnut, kipeä ja tulipunainen, Mirka kertoo.

Itkuhan siinä pääsi. Päällimmäinen tunne oli pettymys.

– Pettymys siitä, että kaikkeni olin yrittänyt ja mikään ei auttanut. Olin taistellut antibiootteja vastaan jo pitkään, mutta nyt oli annettava periksi. Seuraavana päivänä ne aloitinkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensi kerran Mirkan ruusufinni alkoi oireilla vuonna 2011. Silloin pienestä saakka herkkäihoinen Mirka oli juuri saanut kuriin urtikarian eli nokkosihottuman, jota hän hoidatti muun muassa auringonvalolla. Säteily ei kuitenkaan ilahduttanut orastavaa ruusufinniä, jonka oireita aurinko monesti pahentaa.

– Nyt ymmärrän, miksi olin aina Kreikan matkoilla naamastani vain punainen ja turvonnut enkä lainkaan ruskettunut, Mirka sanoo.

Kosmetologi äkkäsi, että Mirkan punakoihin kasvoihin oli puhjennut juuri ruusufinni.


Meikillä piiloon

Kolmisen vuotta myöhemmin Mirka sai diagnoosin lääkäriltä. Silloin iho oli rauhoittunut kosmetologin antamilla tuotteilla, mutta vain vähäksi aikaa.

Röpelöä, näppylöitä, voimakasta punoitusta ja arkuutta. Ne ovat ruusufinnin kiusallisia oireita, jotka voivat vaikuttaa sairastuneen elämään voimakkaastikin.

– En ole ollut masentunut, mutta iho on ahdistanut todella paljon sekä aiheuttanut stressiä ja häpeää, Mirka sanoo.

Kauppaankaan Mirka ei ainakaan vielä pysty menemään ilman peittävää meikkiä. Kotonakin saattaa jännittää, voiko joku tehdä yllätysvierailun juuri silloin kuin kasvot ovat paljaat.

Kokeiluja

Mirka on kokeillut ihoonsa kaikkea: lääkkeitä, auringolta suojaavia voiteita sekä erilaisia ruokavaliomuutoksia.

– Viime vuonna lopetin joksikin aikaa vilja- ja maitotuotteet, mutta se ei auttanut lainkaan. Alkusyksystä kokeilin 15 päivän mehupaastoa ja sen jälkeen iho oli upea.

Sitten iho huononi taas.

Ulkopuoliset eivät Mirkan ihosta onneksi ole juurikaan huomautelleet. Mirkan mukaan monet saattavat kuitenkin ajatella, että huono iho on merkki siitä, että ihminen ei hoida itseään. Se tuntuu nololta.

– Toisaalta olen kokenut syyllisyyttä siitä, että tällaisestakin valitan kun asiat voisivat olla paljon huonomminkin, Mirka tunnustaa.

Hyvää ihoaikaa

Juuri nyt Mirkan iho on kenties parempi kuin koskaan. Näppylät ovat kadonneet ja kasvot näyttävät tasaisilta. Lääkärin määräämästä lääkevoiteesta on ollut apua.


Mirka on opetellut myös suhtautumaan ihoonsa rennommin. Stressi on yksi asia, joka vaikuttaa heti sen kuntoon.

– Olen jotenkin antanut periksi. Ruusufinni tulee ja menee niin kuin huvittaa ja stressaaminen vain pahentaa sitä.

Kun naama helottaa ja itkettää, voi tuntua pahalta, mutta Mirkan mielestä ruusufinni kannattaa asettaa ajatuksissa taka-alalle. Kyse ei kuitenkaan ole vaarallisesta sairaudesta.

– Jos ruusufinnille antaa valtaa, elämää jää helposti elämättä. Se mihin keskittyy, se kasvaa. Haluan sanoa ruusuihmisille, että älä anna ruusufinnin määrittää itseäsi. Olet kaunis ja arvokas myös epätäydellisenä. Ja kuka meistä on täydellinen? Kaikilla on joku asia, jonka kanssa kamppailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt