Jopa kahta miljoonaa suomalaista nakertaa hiljainen tappaja – korkeaa verenpainetta ei edes välttämättä huomaa

Julkaistu:

Verenpaine
Verenpaine ei yleensä tunnu missään, vaan lukeman voi tietää vain mittaamalla. Milloin olet viimeksi tarkistanut omasi?
Unohdettu hiljainen tappaja. Kenties suurin tautitaakan aiheuttaja maailmassa. Muun muassa näin on luonnehdittu korkeaa verenpainetta.

On arvioitu, että kohonneesta verenpaineesta eli verenpainetaudista kärsii noin puolet aikuisista suomalaisista naisista ja noin 60 prosenttia miehistä. Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan noin kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on kohonnut verenpaine.

Verenpaine on koholla, kun sen yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai lukemat ovat korkeammat. Monesti kohonnut paine ei erityisesti tunnu missään, vaan se voidaan todeta vain verenpainemittarilla.

Jos yläpaine on yli 200 ja alapaine yli 130, päätä voi särkeä tai huimata. Oireita ei silti välttämättä ole, joten verenpaine voi olla hyvinkin korkea ilman, että sitä tietää ilman mittausta.

8 tapaa madaltaa verenpainetta

Kohonnut verenpaine voi olla perinnöllistä, mutta yleensä se johtuu elintavoista. Verenpainetta voi madaltaa itse näin:
 1. Pudota ylikilot. Esimerkiksi noin satakiloisella jo 4–8 kilon painonpudotus vähentää keskimäärin sekä ylä- että alapainetta 3–4 pykälää.
 2. Lopeta tupakointi.
 3. Vähennä suolaa. Jos suolamäärä laskee 5 grammaan päivässä, verenpaineen yläarvo laskee keskimäärin 6 ja ala-arvo 4 pykälää. Liika suola voi nostaa myös lasten verenpainetta.
 4. Lisää kuituja, kuten täysjyväleipää tai -hiutaleita, ruokavalioosi.
 5. Kaliumin ja magnesiumin saannin lisääminen alentaa verenpainetta. Niitä saat vihanneksista, hedelmistä ja kasviksista.
 6. Jätä lakritsit kaupan hyllylle. Pari pussillista lakritsia viikoittain voi aiheuttaa ongelmia jo muutamassa viikossa.
 7. Liiku! Se vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen. Korkeasta verenpaineesta kärsiville suositellaan kohtuullisesti kuormittavaa kestävyysliikuntaa mieluiten päivittäin ainakin 30 minuuttia.
 8. Vältä alkoholia tai kohtuullista sen käyttöä. Humalahakuinen alkoholinkäyttö voi tutkijoiden mukaan nostaa nuortenkin miesten verenpainetta.

Hoitoa tarvitaan

Kohonnut verenpaine rasittaa valtimoita ja sydäntä sekä suurentaa esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Siksi sitä pitää hoitaa.

Jos omat keinot eivät laske verenpainetta riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä. Ne on tarkoitettu säännölliseen käyttöön. Kaikki lääkkeitä tarvitsevat eivät niitä kuitenkaan syö. Lääkityksen laiminlyönti on tavallinen syy päivystyksessä todettaviin pahoihin verenpainetapauksiin, tuore tutkimus osoittaa.

Moni ei ole motivoitunut aloittamaan hoitoa juuri siksi, ettei verenpaine tunnu miltään. Lääkkeiden mukana tulee tunne ja kokemus sairaudesta.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Kohonnut verenpaine – Käypä Hoito -suositus

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt