Salakavala munasarjasyöpä jää usein huomaamatta – näiden oireiden ilmaantuessa hakeudu viivyttelemättä tutkimuksiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Salakavala munasarjasyöpä jää usein huomaamatta – näiden oireiden ilmaantuessa hakeudu viivyttelemättä tutkimuksiin

Vuodessa sairastuu noin 450 suomalaisnaista. Ensimmäinen oire voi olla jopa keuhkoveritulppa.

Munasarjasyövän esiintyvyydessä ei ole lähitulevaisuudessa luvassa merkittäviä muutoksia.

27.12.2018 15:13

Vuosittain munasarjasyöpään sairastuu noin 450 naista. Syövän ilmaantuvuus on Terveyskylän mukaan pysynyt varsin vakaana viimeisten vuosikymmenien aikana, eikä esiintyvyydessä ole lähitulevaisuudessakaan luvassa merkittäviä muutoksia.

Munasarjasyöpä on usein aluksi oireeton, mikä monesti viivästyttää sairauden toteamista.

Sairautta on myös hankala tutkia, gynekologi ja erikoislääkäri Päivi Vuolo-Merilä Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoi aiemmin.

– Munasarjasyövän tutkimuksessa ei ole olemassa samanlaista seulontamenetelmää kuin esimerkiksi papa-koe, jolla seulotaan kohdunkaulansyöpää, Vuolo-Merilä sanoi.

Vaikka munasarajsyövän hoitotulokset ovat parantuneet, sen ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä. Terveyskirjaston mukaan siihen kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä.

Varhaisvaiheen syövistä moni löytyy sattumalta

Munasarjasyöpään sairastumisen riski suurenee iän myötä. Syöpäjärjestöjen mukaan sitä löydetään eniten 60–64-vuotiailta naisilta, mutta syöpää esiintyy myös nuorilla.

Varhaisvaiheen syövistä moni löytyy sattumalta rutiininomaisen gynekologisen tutkimuksen tai gynekologisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että syöpä havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun se on ehtinyt jo levitä.

Munasarjasyövällä ei ole mitään tyypillistä, juuri sille ominaista oiretta. Vaivat voivat olla monenlaisia ja epämääräisiä, ja usein ne ilmaantuvat vasta, kun tauti on jo levinnyt laajasti vatsaontelon alueelle.

Oireita voivat olla:

 • Vatsakipu.

 • Vatsan turpoaminen kasvaimen tuottaman nesteen vuoksi.

 • Joskus kasvain voi tuntua ja näkyä vatsanpeitteiden alla.

 • Kasvaimen painaessa virtsarakkoa virtsaamistarve voi tihentyä.

 • Jos kasvain painaa suolta, suolen toiminnassa voi esiintyä muutoksia, joko ummetusta tai kramppimaisia kipuja, tai uloste on ohutta nauhamaista tai ripulinomaista.

 • Kasvain voi myös painaessaan vaikeuttaa alaraajojen laskimokiertoa ja aiheuttaa syvän laskimotukoksen, jolloin jopa keuhkoveritulppa voi olla ensimmäinen oire munasarjasyövästä.

 • Taudin edetessä voi esiintyä yleiskunnon heikkenemistä, painonlaskua, väsymystä ja voimattomuutta.

Terveyskylä muistuttaa, että koska munasarjasyövälle ei ole pystytty kehittämään tehokasta seulontamenetelmää, olisi yllä mainittujen oireiden ilmaantuessa syytä hakeutua viivyttelemättä tutkimuksiin. Näin tulee toimia etenkin silloin, jos oireita esiintyy vaihdevuosi-iän jälkeen, ja ne ovat toistuvia tai kestävät yli 2–3 viikkoa.

Noin puolet voidaan hoitaa parantavasti

Munasarjasyövän ensisijainen hoitomuoto on leikkaus, jota useimmiten täydennetään solunsalpaajahoidolla.

Lopullinen diagnoosi ja syövän levinneisyys varmistuvat vasta leikkauksessa tehtyjen havaintojen ja otettujen näytteiden perusteella.

Syöpäjärjestöjen mukaan noin puolet munasarjasyövistä voidaan hoitaa parantavasti.

Lähteet: Terveyskylä, Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt.

Munasarjasyövän aiheuttajat

 • Kaikkia aiheuttajia ei tunneta, mutta ainakin hormonaaliset tekijät vaikuttavat munasarjasyövän syntyyn.

 • Hedelmättömyys, endometrioosi ja myöhäinen ensisynnytysikä suurentavat riskiä.

 • Myös yli viisi vuotta kestänyt vaihdevuosien hormonihoito suurentaa sairastumisen riskiä, mutta vaara pienenee hormonihoidon lopettamisen jälkeen.

 • Munasarjasyöpään sairastumisen riskiä pienentävät ehkäisypillerien käyttö, raskaudet, imetys ja sterilisaatio.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?