Nuorempien aivoinfarktit ovat yleistyneet, eikä niitä aina tunnisteta – nämä kasvattavat riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Nuorempien aivoinfarktit ovat yleistyneet, eikä niitä aina tunnisteta – nämä kasvattavat riskiä

Aivoinfarkti on suomalaisten neljänneksi yleisin kuolinsyy ja merkittävin aikuisiän vammaisuutta aiheuttava sairaus.

Julkaistu: 20.12.2018 11:28

Iäkkäämmillä on toisenlainen trendi: heillä aivoinfarktien ilmaantuvuus on vähentynyt.

Aivoinfarkti mielletään usein vain ikääntyneiden sairaudeksi, mutta vuosittain sen saa myös yli 500 alle viisikymppistä suomalaista.

Juuri tässä ikäryhmässä aivoinfarktit ovat myös yleistyneet.

– Ilmaantuvuuden lisääntyminen koskee tutkimusten mukaan nimenomaan nuorempia ihmisiä. Ikäihmisten kohdalla samanalaista ilmiötä ei ole nähty, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Jukka Putaala Hyksin neurologian klinikalta.

Aivoinfarkti tarkoittaa aivoverisuonitukosta, jonka vuoksi osa aivokudoksesta jää ilman happea ja tuhoutuu. Tukkeuman aiheuttaja voi olla verihyytymä, joka on syntynyt aivovaltimossa tai lähtenyt liikkeelle kauempaa, esimerkiksi sydämestä tai kaulavaltimosta.

Yleisyytensä vuoksi aivoinfarkti kuuluu Suomessa kansantauteihin. Se on neljänneksi yleisin kuolinsyy ja merkittävin aikuisiän vammaisuutta aiheuttava sairaus.

Iäkkäämmillä aivoinfarktien ilmaantuvuus on vähentynyt

Syitä aivoinfarktien lisääntymiseen nuorilla ihmisillä on tutkittu vielä vähän.

– Diagnostiikan parantuminen on ilman muuta yksi selvä syy. Vielä 80-luvulla kuvantamismenetelmänä käytettiin lähinnä tietokonetomografiaa, ja vasta 90-luvulla alkoivat yleistyä magneettikuvauslaitteet, jotka toteavat pienenkin vaurion herkemmin.

Tämä ole kuitenkaan koko selitys, Putaala korostaa.

– Iäkkäämmillä on toisenlainen trendi, heillä aivoinfarktien ilmaantuvuus on vähentynyt.

Yksi syy voi olla stressin lisääntyminen?

Se tiedetään, että aivoinfarktin tunnetut elintapoihin liittyvät riskitekijät – verenpainetauti, tyypin 2 diabetes ja korkea kolesteroli – koskettavat työikäisiäkin.

– Sitäkin on spekuloitu, että yksi syy voi olla stressin lisääntyminen. Jatkuva online-elämä aiheuttaa sen, etteivät aivot ja elimistö pääse palautumaan kunnolla.

– On myös havaittu viitteitä esimerkiksi suun ja hampaiden huonon terveydentilan yhteydestä aivoinfarktin riskiin.

Vaikutusta voi mahdollisesti olla silläkin, että työikäiset matkustavat entistä enemmän.

– Mannerten väliset lennot ovat lisääntyneet. Se tarkoittaa altistumista laskimoveritulpalle, joka voi tietyissä olosuhteissa johtaa valtimotulppaan.

Lisäksi nuorempien ikäryhmässä sairastumiseen vaikuttavat alkoholin suurkulutus ja huumeidenkäyttö.

Oireet voivat olla erikoisia

Putaalan viesti on, että aivoinfarktin mahdollisuus tulisi tiedostaa myös alle 50-vuotiailla.

– Pitäisi olla tietoinen siitä, että näitä voi sattua nuoremmillakin, ja oireet voivat olla joskus niin erikoisia tai hetkessä ohimeneviä, etteivät ne johda ajatuksia heti aivoverenkiertohäiriöön.

– Erikoisia oireita voivat olla esimerkiksi näkökentän osittainen puutos, joka korjaantuu nopeasti, huimaus, kahtena näkeminen tai puutumisoire.

Sen lisäksi, ettei potilas välttämättä itse tunnista tilaansa, sairaanhoidon ammattilainenkin saattaa epäillä alle viisikymppisen kohdalla ensimmäisenä jotakin muuta.

– On tehty tutkimuksiakin siitä, että nuoremmilla ihmisillä oireiden tunnistaminen aivoverenkierron häiriöksi on toisinaan hieman puutteellista. Voidaan esimerkiksi luulla, että huimaus on korvaperäinen oire, tai näköhäiriöitä saatetaan pitää migreeninä.

Nämä kasvattavat alle 50-vuotiaan riskiä:

  • Vähäinen fyysinen aktiivisuus, verenpainetauti, tupakointi ja alkoholin suurkulutus selittävät tutkimusten mukaan 80 prosenttia nuorten potilaiden riskistä. Jos kaikki nämä neljä riskitekijää poistettaisiin, yksinkertaistaen neljä viidestä ei koskaan sairastuisi aivoinfarktiin.

  • Myös ehkäisypillereiden käyttö kasvattaa riskiä.

  • Aurallinen migreeni kaksinkertaistaa aivoinfarktiriskin.

  • Valtimonkovettumatauti ja sydämen eteisvärinä mielletään ikäihmisten sairauksiksi, mutta niitä voi esiintyä nuorillakin. Molemmat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin.

  • Vaaratekijät lisäävät kokonaisriskiä yhteisvaikutuksessa toistensa kanssa. Mitä enemmän niitä kasautuu yhdelle ihmiselle, sitä suurempi on aivoinfarktin vaara.

Pienennä aivoinfarktin vaaraa näin:

  • Mittaa välillä verenpainettasi ja tarkistuta verensokeri- ja kolesterolitasot.

  • Erityisesti verenpainetautiin tulee puuttua varhain, sillä vuosia tai vuosikymmeniä hoitamatta oleva korkea verenpaine aiheuttaa elinvaurioita, joiden yksi merkki ovat aivoinfarktit.

  • Pysy fyysisesti aktiivisena ja vältä jatkuvaa istumista.

  • Pyri kohtuuteen alkoholin käytössä.

  • Lopeta tupakointi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?