Vaarallinen sepelvaltimotauti on yllättävän yleinen ja iskee monille jo työiässä – kuva kertoo, missä oireet voivat tuntua - Terveys - Ilta-Sanomat

Vaarallinen sepelvaltimotauti on yllättävän yleinen ja iskee monille jo työiässä – kuva kertoo, missä oireet voivat tuntua

Valtimonkovettumataudista kieliviä rasvajuosteen alkuja voi olla valtimoissa jo 20–30-vuotiaana.

19.12.2018 13:39

Sepelvaltimotautiin kuolleisuus on Tilastokeskuksen mukaan pienentynyt kahdessakymmenessä vuodessa, mutta kyseessä on silti syöpien ohella Suomen tärkein kansantauti, kertoo Duodecim Terveyskirjasto.

Sepelvaltimotautia sairastaa reilut 200 000 suomalaista. Sairastuneiden todellinen määrä on vielä suurempi, sillä monella tauti on tietämättään. Päinvastoin kuin usein kuvitellaan, naisia kuolee sepelvaltimotautiin yhtä paljon kuin miehiä.

Terveyskirjaston mukaan sairaus on yleisempi iäkkäillä, mutta yllättävän moni sairastuu jo työikäisenä: puolet potilaista on alle 65-vuotiaita.

Merkit voivat näkyä jopa parikymppisenä

Kardiologian professori Juhani Airaksinen kertoi aiemmin, että vaikkei sepelvaltimotauti ole nuorten sairaus, asia voi olla ajankohtainen jo parikymppisenä.

– Sepelvaltimon tukkeutumista, joka aiheuttaa sydäninfarktin, edeltää ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti, joka kehittyy vuosien tai vuosikymmenten aikana.

– Jos tupakoi eivätkä elämäntavat ole muutenkaan suotuisat tai jos on geneettistä perimää, pieniä ateroskleroosista kieliviä rasvajuosteen alkuja on valtimoissa jo 20–30-vuotiaana.

Nämä oireet viittaavat sepelvaltimotautiin

Tavallisin oire, josta sepelvaltimotaudin voi tunnistaa, on rintakipu. Sen tyypillisiä piirteitä ovat:

  • Kipu alkaa ruumiillisessa rasituksessa – reippaasti liikkuessa tai muussa lihastyössä –mutta se voi tulla myös ruokailun jälkeen tai henkisessä rasituksessa.

  • Tuntuu yleensä keskellä rintaa puristavana tai muutoin epämiellyttävänä.

  • Voi säteillä olka- ja käsivarsiin, leukaperiin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle.

  • Helpottuu yleensä levossa ja nitrolääkkeellä muutamassa minuutissa.

  • Oire toistuu samanlaisena.

Terveyskirjasto muistuttaa, että aina sepelvaltimotautikipu ei ole näin tyypillistä. Joskus oireena voi olla vain rasituksessa tuntuva hengenahdistus, joka menee ohi.

Etenkin naisilla ja vanhuksilla sepelvaltimotauti voi ilmetä ilman rintakipuja, jolloin oireina on pelkästään rinnan epämiellyttävää ahdistusta, uupumista, huonovointisuutta tai pahoinvointia rasitukseen liittyen.

Ensimmäinen oire voi olla myös viimeinen

Aina sepelvaltimotauti ei ”varoittele” etukäteen.

Kardiologian professorin mukaan jopa neljäsosalla sepelvaltimotaudin ensioire on kova rintakipu, joka johtaa nopeasti kammiovärinään ja kuolemaan, ellei siihen puututa hyvin nopeasti.

– Yleisin äkkikuoleman syy on edelleen sepelvaltimon äkillinen tukkeutuminen. Tämä ei oikeastaan ole muuttunut 70-luvulta lähtien, Airaksinen kertoi.

– Tämän vuoksi korostan, että aina kun tulee äkillinen rintakipukohtaus – eikä potilaalla ole esimerkiksi nitroja käytössään – pitää soittaa saman tien numeroon 112. Ensimmäinen tunti on hyvin vaarallinen.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?