Terveys

Naisten yleinen terveysongelma voi olla merkki kroonisesta tulehdustilasta

Julkaistu:

Mikrobiomi
Vaginan mikrobiomin häiriö jää usein tunnistamatta.
Epänormaalin valkovuodon tai vaginan tulehduksen taustalla on usein vaginan mikrobiomin häiriötila. Tätä ei vain välttämättä tunnisteta. Mikrobiomilla tarkoitetaan esimerkiksi ihon ja limakalvojen normaalia bakteerikasvustoa.

Helsingin yliopiston naistentautien emeritusprofessori Jorma Paavosen ja Brittiläisen Kolumbian yliopiston professori Robert Brunhamin mukaan bakteerivaginoosin ja DIV-oireyhtymän (desquamative inflammatory vaginitis) aiheuttama tautitaakka on suurempi kuin on ymmärretty. Aihetta koskeva katsausartikkeli on vastikään julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä.

Bakteerivaginoosia esiintyy suurella osalla naisista. Esimerkiksi raskaana olevista sitä on noin 15 prosentilla, opiskelijaterveydenhuollon käyttäjistä noin 20 – 25 prosentilla ja sukupuolitautiklinikoiden potilaista jopa 30 – 40 prosentilla.

Bakteerivaginoosiin johtavia syitä ei tunneta kovinkaan hyvin. Ainakin geneettisillä tekijöillä on ilmeisesti merkitystä. On myös mahdollista, että bakteerivaginoosi tarttuu seksikontaktissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ongelmat uusiutuvat herkästi

Bakteerivaginoosissa emättimen pH on epänormaalin korkea ja mikrobien määrä ainakin tuhatkertainen normaalitilanteeseen verrattuna. Oireena on maitomainen vuoto, jonka ”kalamainen” haju johtuu siitä, että anaerobiset bakteerit ovat syrjäyttäneet laktobasillit eli normaalit emättimessä elävät bakteerit.

DIV on bakteerivaginoosiakin huonommin tunnettu oireyhtymä, jota on kutsuttu myös krooniseksi emätintulehdukseksi. Sitä arvellaan esiintyvän 2–20 prosentilla naisista, väestöryhmästä riippuen.

– Tämä vaginan mikrobiomin häiriö jää usein tunnistamatta. Hoitovaste on huono ja ongelmat uusiutuvat herkästi, siksi näistä potilaista tulee helposti terveyspalvelujen suurkuluttajia, Paavonen sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Merkki kroonisesta tulehdustilasta?

Myös DIV-oireyhtymään liittyy normaalista poikkeavaa valkovuotoa, ja vaginan alue voi olla ärtynyt ja punoittava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

DIV:stä tiedetään vielä vähemmän kuin bakteerivaginoosista. Paavosen mukaan DIV voi olla merkki elimistön kroonisesta tulehdustilasta, joka on muuttanut vaginan mikrobiomia.

Vagina on tutkijoiden mukaan ”hyvin dynaaminen ekosysteemi”, ja se toimii vuorovaikutuksessa naisen koko elimistön kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt