Neljä viikkoa flunssan jälkeen Niinaa yskitti vieläkin. Jaksaminenkin oli koetuksella.
– Yskä oli kuivaa ja lenkeillä ei jaksanut. Keuhkot loppuivat kesken. Iltaisin nousi lämpö, Niina kertoo.
Syke nousi kevyessä verryttelyvauhdissakin aerobiselle kynnykselle, ja Niinan täytyi laittaa kävelyksi.
Pyöräilykään ei onnistunut. Eräänä päivänä Niina ajeli vajaan tunnin rauhassa pyöräteillä, mutta tuli itkien kotiin. Hän pohti, oliko seitsemän viikkoa aiemmin suoritettu Barcelonan Ironman -triathlonkisa aiheuttanut jonkinlaisen ylirasitustilan.
Niinan ystävä alkoi pohtia, voisiko Niinaa vaivata keuhkoklamydia. Se on bakteerin aiheuttamaa hengitystiesairaus. Infektio, joka aiheuttaa yleisimmin flunssan kaltaisia oireita. Ystävä oli sairastanut samaisen taudin.
Vasta-aineet koholla
Valtaosa suomalaisista sairastaa keuhkoklamydian eli chlamydia pneumoniaie -bakteerin aiheuttaman hengitystieinfektion ainakin kerran elämässään. Suurin osa infektioista on kuitenkin oireettomia. Bakteeri voi aiheuttaa keuhkokuumetta, mutta etenee harvoin sairaalahoitoa vaativaksi.
– Tämä on harvinaisempi vakavien sairauksien aiheuttaja. Keuhkokuumeita se kyllä aiheuttaa, mutta yleensä hieman lievempiä verrattuna esimerkiksi pneumokokki-bakteeriin, Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo.
Infektio voidaan varmistaa vasta-ainemäärityksellä verinäytteestä. Tuoreessa infektiossa vasta-ainevaste nähdään yleensä parin viikon kuluttua oireiden alkamisesta, mutta pienillä lapsilla vasta-aineiden muodostuminen voi viedä pidemmän ajan.
Vänni kertoo ottavansa vasta-ainetestejä ehkä kerran kuukaudessa tai kahdessa silloin kun potilaalla on ollut epämääräisiä oireita jo pitempään. Testit voivat olla paikallaan myös silloin, jos potilas on hyvin kipeä ja taudinaiheuttaja halutaan tietää tarkasti.
Niina osasi epäillä, että keuhkoklamydia saattaisi vaivata myös häntä. Vasta-aineet olivat olleet aiemmin koholla Niinan lapsella.
Aktiiviliikkujana Niina hakeutui urheilulääkärille. Astma ja sydänlihastulehdus suljettiin pois ja Niina sain lähetteen mykoplasman sekä keuhkoklamydian vasta-ainetesteihin. Myös mykoplasmat ovat bakteereita, jotka aiheuttavat tulehduksia.
Diagnoosi ei enää ollut Niinalle yllätys. Kyse oli keuhkoklamydiasta.
Olo vaihtelee
– Pitkittynyt yskä ja mitä enemmän yskin, sitä pahemmalta keuhkoissa tuntui. Kipu tuli jälkeenpäin ja rasitus laittoi yskimään jälkikäteen, Niina kertoo oireistaan.
Hengittäminen tuntui siltä kun rintakehän päällä olisi painetta. Lämpöä oli yli 37 asteen melkein joka ilta.
Diagnoosi on niin tuore, ettei Niinan olo ole vielä täysin normaali.
– Treenit ovat tauolla, lääkekuuri on päällä ja samat oireet on edelleen, Niina harmittelee.
Olo vaihtelee oudolla tavalla eri päivinä.
– Toisena päivä tuntuu, ettei minulla mikään ole, mutta jos päädyn lenkille, niin en vaan oikeasti jaksa. Välillä tuntuu, että kuvittelenko kaiken ja välillä on selkeitä fyysisiä oireita.
Niina haluaa pysyä positiivisena, vaikka treenit ovatkin tauolla.
Tunnista oireet
Keuhkoklamydia alkaa lievillä hengitystieoireilla. Muita oireita ovat:
hitaasti paheneva kuiva yskä, johon liittyy kipua ja päänsärkyä
nuhaa ja kurkkukipua voi myös esiintyä
kuumeilu, joka on yleensä lievää
Jos oireet ovat lievät, tauti paranee itsekseen. Muuten siihen annetaan lääkehoitoa.
Niina on kertonut diagnoosistaan myös Ninnin energianurkkaus -blogissaan. Blogin Facebook-sivulla on käyty aktiivista keskustelua keuhkoklamydiasta. Eräs keskustelija kertoo saaneensa kovempiakin oireita, kuten yli 40 asteen kuumeen.
Tilanne vaati sairaalahoitoa ja astmalääkkeet. Parina ensimmäisenä kuukautena muu liikunta kuin kävely ei tahtonut onnistua.
– Kovasti harjoittelevalla keuhkoklamydia voi aiheuttaa haasteita, kun ei voi treenata pitkään aikaan tehokkaasti. Vähän sama kuin jos saa mykoplasman tai hinkuyskän ja oireet kestävät monta viikkoa. Tauti ei kuitenkaan jää mitenkään krooniseksi vaan parantuu itsestään tai hoidolla hienosti, Vänni sanoo.
Muista käsihygienia ja yskimistekniikka
Keuhkoklamydia tarttuu hengitysteitse pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on noin kuukausi.
Keuhkoklamydiatartuntojen ehkäisyssä pätevät tutut periaatteet: huolellinen käsihygienia on tärkeää, samoin se, että yskii mieluiten vaikka omaan hihaansa.
– Nyt on vain levättävä ja oltava malttia matkassa. Maltista moni puhuu, kuulemma muuten ei taudista eroon pääse. Sain lääkkeet ja ohjeet lepoon. Paranemisaikaa on vaikea ennustaa. Tämä hengitystietulehdus on kuitenkin pidempi kuin tavallinen flunssa, Niina sanoo.
Hän haluaa kuitenkin pysyä positiivisella mielellä.
– Positiivisuudesta ei ainakaan ole haittaa, ja tauti kuitenkin täytyy sairastaa pois. Ei ole kuitenkaan onneksi kyse mistään henkeä uhkaavasta taudista
Lähteitä: Huslab, THL, Terveyskirjasto