Kaikkiin kipulääkkeisiin liittyy usein unohdettu vaara - Terveys - Ilta-Sanomat

Kaikkiin kipulääkkeisiin liittyy usein unohdettu vaara

Suomalaiset käyttävät kipulääkkeitä aiempaa enemmän.

Julkaistu: 4.12.2018 12:36

Parasetamoli on isona yliannoksena maksamyrkky, lääkäri varoittaa.

Suomalaiset käyttävät kipulääkkeitä aiempaa enemmän ja joskus jopa turhaan. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu vain tilapäisten oireiden hoitoon ja satunnaiseen, kerrallaan korkeintaan muutaman päivän jatkuvaan käyttöön.

Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet eivät ole vaarattomampia tai vähemmän tehokkaita kuin reseptilääkkeet, vaan niillä on sama teho ja samat haitat.

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijalta, mitä haittoja kipulääkkeistä voi olla.

– Parasetamoli on isona yliannoksena maksamyrkky, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Ari Kemppainen Lääkärikeskus Aavasta kertoo.

Hän muistuttaa, että tavallisiin tulehduskipulääkkeisiin, kuten aspiriiniin tai ibuprofeeniin liittyy mahahaavan riski.

– Ensimmäinen oire mahahaavasta voi olla mahan verenvuoto tai jopa mahalaukun puhkeaminen, hän sanoo.

Munuaisvaurion vaara unohdetaan usein

Kemppainen muistuttaa, että kaikkiin kipulääkkeisiin liittyy myös usein unohdettu vaara.

– Kaikkia tulehduskipulääkkeitä koskee se, että ne voivat aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan munuaisvaurion. Tämä koskee erityisesti iäkkäitä potilaita, hän sanoo.

Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo. Ne estävät kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden syntyä kaikkialla elimistössä.

Kipulääkkeet ovat tarpeellisia ja hyviä oikein käytettyinä.

– Panacod ja muut miedot opiaatit taas aiheuttavat pahoinvointia, ummetusta ja huimausta. Niissä piilee tottumisvaara, hän sanoo.

– Vahvoja opiaatteja, kuten morfiinia ei pitäisi käyttää muuhun kuin vaikeisiin kipuihin kuten syöpäkipuihin, sillä ne aiheuttavat vahvan riippuvuuden, Kemppainen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?