Kommentti: Rokottamisen perimmäinen syy saattoi hämärtyä, kun lapset eivät enää kuolleet rokkoihin

Julkaistu:

Tuhkarokko
Tuhkarokko nujerrettiin jo kertaalleen. Rokottamisen perimmäinen syy voi olla hämärtynyt, kun lapset eivät enää kuole rokkoihin. Tuhkarokkoa onkin osuvasti kutsuttu unohtuvaksi uhaksi, kirjoittaa IS:n terveystoimittaja Katarina Pimiä.
Historian unohtuminen ei kuitenkaan ole riittävä tekosyy jättää oma lapsi mielipidesyistä rokottamatta.

Tuhkarokolta suojaa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva MPR-rokote. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit sekä niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta kokonaan tai lähes kokonaan.

Kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin. Kehitysmaissa tuhkarokko on edelleen merkittävä lasten sairastuvuuden ja kuolleisuuden aiheuttaja.

Tuhkarokko tarttuu helposti ja leviää nopeasti, sillä se leviää myös ilmateitse.

Jos tuhkarokon tartuntaketjut halutaan pysäyttää, rokotuskattavuuden pitäisi olla yli 95 prosenttia. Mikäli rokotuskattavuus laskee, taudit voivat palata takaisin.

Suomessa on entistä enemmän paikkakuntia, joilla kattavuus jää alle tämän kriittisen rajan.

– Jos sellaiselle alueelle tulee ihminen, joka sairastaa tuhkarokkoa ja jos siinä on useita rokottamattomia lähellä, on mahdollista, että tulee epidemiapyrähdyksiä, THL:n rokotetutkija, ylilääkäri Hanna Nohynek varoitti toukokuussa, kun IS kysyi, onko mahdollista, että kertaalleen nujerrettu tuhkarokko voisi jälleen iskeä Suomeen.

Asiantuntijoiden viesti onkin, että vaikka lapsen voi rokottaa tai jättää rokottamatta, nämä vaihtoehdot eivät suinkaan ole yhtä hyviä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt