Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa, eikä suuri osa tiedä sitä itse – usein syynä ei ole viina

Stressikin voi rasvoittaa maksaa.

Yhä useammalla maksan rasvoittuminen johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta ja ylipainosta eikä alkoholinkäytöstä.

1.12.2018 9:07

Reipas alkoholinkäyttö, rasvainen ruoka ja ylipaino eivät tiedä hyvää maksalle. Nyt listan jatkoksi voidaan lisätä vielä stressi, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan pitkittynyt stressi voi aiheuttaa maksan rasvoittumista.

Turun yliopiston tutkija Liisa Ailanen totesi farmakologian alan väitöstutkimuksessaan, että rasvamaksa kehittyy myös hiirillä, jotka syövät terveellistä ruokaa mutta joiden hermosto mallintaa kroonista stressiä.

Mallinnus tapahtui tuottamalla hiirillä stressivastetta välittävissä hermoissa normaalia enemmän neuropeptidi Y:tä, jota ihmisellä syntyy stressitilanteessa.

– Neuropeptidi Y on todella yleinen hermovälittäjäaine. Tärkein sen monista toiminnoista on, että se saa meidät syömään, Ailanen kertoo.

– Kun energiavarastot ovat pienet eli olemme nälkäisiä, ruoansulatuselimistöstä erittyy tiettyjä hormoneja, jotka antavat aivoille signaalin: nyt pitäisi tuottaa neuropeptidi Y:tä, jotta rupeaisimme syömään.

Jatkuva stressi ole maksallekaan terveellistä

Hiirten rasvamaksat eivät kuitenkaan olleet seuraus siitä, että ne olisivat alkaneet syödä enemmän.

Tutkimuksen mukaan neuropeptidi Y:n lisääntyminen itsessään vauhdittaa maksan rasvoittumista, sillä se estää maksan rasvahappojen hapettumista energiaksi. Kun rasva alkaa kerääntyä, seurauksena on rasvamaksa.

– Neuropeptidi Y näyttäisi siis tehokkaasti varastoivan kaiken mahdollisen energian, ikään kuin pahan päivän varalle, Ailanen selventää.

Tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä pitkäkestoisen stressin terveyshaitoista.

– Akuutit stressitilanteet ovat normaaleja. Jos stressi on jatkuvaa ja kestää jopa vuosia, sellainen elämä ei ole maksan kannalta terveellistä – eikä muutenkaan.

Jopa joka neljännellä on rasvamaksa

Suomalaisista aikuisista arvioiden mukaan jopa joka neljännellä on rasvamaksa. Tämä ei tarkoita sitä, että neljäsosa kansasta käyttäisi liikaa alkoholia, vaan yhä useammalla maksan rasvoittuminen johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta ja ylipainosta.

 Mitä enemmän ihmisiä seulotaan, sitä enemmän löytyy ei-alkoholiperäisiä rasvamaksoja.

Sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta kertoo, että Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa rasvamaksataudin yleistyminen näkyy selvästi.

– Mitä enemmän ihmisiä seulotaan, sitä enemmän löytyy ei-alkoholiperäisiä rasvamaksoja ja sen vaikeampia muotoja, ihan maksakirroosejakin.

Yki-Järvinen sanoo, että rasvamaksa on hyvin lähellä metabolista oireyhtymää, eli niin kutsuttua omenalihavuusoireyhtymää.

Metabolinen oireyhtymä on terveyttä uhkaava tila, jossa ihmisellä on yhtä aikaa sekä kohonnut verenpaine että rasva-aineenvaihdunnan tai sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, jotka johtuvat rasvamaksasta.

– Jos sinulla on metabolinen oireyhtymä, se kertoo, että sinulla on myös rasvamaksa, sillä metabolista oireyhtymää ei synny ilman rasvamaksaa, Yki-Järvinen kertoo.

Maksan terveydentilasta voi päätellä paljon itse

Suuri osa ei ole rasvoittuneesta maksastaan itse tietoinen. Yki-Järvinen sanoo, ettei sen toteamiseksi myöskään ole mitään yhtä testiä.

– Pelkkää rasvamaksaa ei tarvitse etsiä, mutta osalla rasvamaksa etenee tilaksi, jossa maksasoluja kuolee, ja voi tulla jopa maksakirroosi. Nämä henkilöt tulisi löytää ajoissa.

 Jos on vyötärölihavuutta, verenpaine koholla ja rasva-arvot pielessä, useimmilla on myös maksassa liikaa rasvaa.

Eurooppalaisen hoitosuosituksen mukaan riskiyksilöille pitäisi tehdä verikoe edenneen rasvamaksataudin toteamiseksi.

– Henkilöt, joilla verikoe on poikkeava, tulisi ohjata kuvantamistutkimukseen, jolla voidaan poissulkea vakavammat taudin muodot, joissa maksaan on jo kertynyt sidekudosta.

– Pienellä osalla otetaan maksasta koepala, joka on varmin tapa selvittää maksan tila.

Maksan terveydentilasta voi päätellä paljon itsekin.

– Jos on vyötärölihavuutta, verenpaine koholla ja rasva-arvot pielessä, suurimmalla osalla on tässä tilanteessa myös maksassa liikaa rasvaa.

Rasvamaksa ei tunnu miltään

Rasvamaksa ei tunnu voinnissa miltään, ja se kehittyy hyvin hitaasti – mutta tästä huolimatta sitä ei pitäisi sivuuttaa. Maksan rasvoittuminen lisää vakavan maksasairauden lisäksi valtimotaudin riskiä, koska sydäntaudin riskitekijät erittyvät maksasta verenkiertoon ja vaikuttavat verisuoniin.

– Juuri maksa aiheuttaa sen aineenvaihdunnallisen pahan verenkiertoon, joka lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

 Kaikki mikä tehostaa painonlaskua, vaikuttaa suotuisasti myös maksaan.

Eteneminen rasvamaksasta kohti ei-alkoholiperäistä maksakirroosia on hidas.

– Tähän liittyy se positiivinen puoli, että elämäntapojen korjaamisella voidaan tehdä paljon hyvää.

Yki-Järvinen kehottaakin näkemään maksan terveyden oivallisena lisäsyynä liikkua ja laihduttaa ylipaino.

– Jos et itse onnistu elämäntapojen muuttamisessa, pyydä lääkäriltä arvio maksasi terveydestä ja apua painonhallintaan. Kaikki mikä tehostaa painonlaskua, vaikuttaa suotuisasti myös maksaan.

8 tapaa huolehtia maksan terveydestä

  1. Pysyttele normaalipainoisena. Jo muutaman kilon laihduttaminen on eduksi, koska rasva poistuu tehokkaasti maksasta.

  2. Liikunta auttaa laihdutustuloksen ylläpidossa.

  3. Jos käytät alkoholia, pysyttele kohtuudessa. Jos maksa on jo vaurioitunut, alkoholia ei pidä käyttää lainkaan.

  4. Vältä kovia rasvoja. Suositeltavia rasvanlähteitä ruokavalioon ovat esimerkiksi kasviöljyt, pähkinät ja kala.

  5. Vältä myös kaloritiheitä sokerin lähteitä, kuten karkkeja, sokerilimsoja ja energiajuomia.

  6. Lääkkeiden yliannostus voi vaurioittaa maksaa. Noudata aina pakkauksen ohjetta.

  7. Älä käytä turhia ravintolisiä. Niillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, ja ne voivat vaurioittaa maksaa.

  8. Myrkylliset sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksavaurion. Poimi vain sieniä, jotka varmasti tunnistat syömäkelpoisiksi.

Lähde: Eurooppalainen rasvamaksataudin hoitosuositus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?