Influenssavirusta kiertää jo: ”On todennäköistä, että tulemme toteamaan kaikkia neljää virustyyppiä”

Epidemian alkua on vielä vaikea arvioida.

Influenssan tapausmäärät ovat lisääntymässä.

16.11.2018 14:06

Ensimmäiset ovat jo sairastuneet influenssaan, mutta epidemiasta ei vielä voida puhua.

– Tiedämme, että virusta jo kiertää Suomessa, mutta ei vielä missään päin runsaissa määrin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Lokakuun alusta tähän mennessä influenssa A:ta on ollut 66 ja influenssa B:tä 7 laboratoriovarmennettua tapausta. Muutamia hoitolaitosryppäitä on todettu marraskuun aikana.

Luvut eivät ole Ikosen mukaan mitenkään poikkeuksellisia.

– Kyse on suunnilleen samoista lukumääristä kuin viime vuonna tähän aikaan. Aina tässä vaiheessa, kun epidemia alkaa käynnistyä, tapausmäärät lisääntyvät.

Epidemian käynnistyessä tyypillisiä ovat myös hoitolaitosten tartuntaryppäät.

– Niitä esiintyy joka syksy. Siksi yhden viikon raportoitujen influenssalöydösten perusteella ei voi päätellä, että epidemia on käynnistynyt, vaan kyse voi olla paikallisesta influenssaryppäästä.

Voiko influenssaepidemia alkaa koska tahansa?

– Sitä on hyvin vaikea arvioida. Käytännössä meillä on epidemiakausia, jolloin epidemian käynnistyminen on hitaampaa, ja sitten on ollut kausia, jolloin se on levinnyt samanaikaisesti koko Suomeen ja mennyt nopeasti ohi, Ikonen vastaa.

– Epidemiat vaihtelevat ajoitukseltaan, kestoltaan ja voimakkuudeltaan ja siinä, miten ne lähtevät etenemään. Näitä asioita ei pysty etukäteen ennustamaan.

Laboratoriovarmennettujen tartuntojen lisäksi epidemian käynnistymisestä kertovat myös terveysasemien influenssakäynnit.

– Niissä ei vielä nähdä käyntimäärissä nousua.

Ei viitteitä virusten muuntumisesta

Tällä hetkellä Suomessa on todettu kahta influenssa A -virusta.

– Eteläisen pallonpuoliskon epidemiakaudella, joka on päättynyt, on todettu kaikkia neljää virustyyppiä: kahta A-virusta ja kahta B-virusta. On todennäköistä, että myös Suomessa tulemme toteamaan näitä kaikkia neljää. Sitä on hyvin vaikea vielä tietää, missä suhteessa mitäkin virusta tulee olemaan.

Influenssaviruksille on tyypillistä jatkuva muuntuminen.

– Nyt tietoomme ei ole tullut mitään viitteitä siitä, että viruksissa olisi tapahtunut suurempia muutoksia, jotka vaikuttaisivat rokotteen suojatehoon.

Ikonen muistuttaa, että influenssarokotteen suojan syntymisessä kestää rokotteen ottamisen jälkeen noin kaksi viikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?