”Hedelmällisyys jatkuu niin kauan kuin kuukautiset jatkuvat” ja 5 muuta väärinkäsitystä, jotka lapsettomuuslääkäri oikaisee

Raskaaksi tulemiseen liittyvät asiat huolettavat lähes neljäsosaa 18–44-vuotiaista naisista.

Vauvakuumetta ei kannata jäädä odottamaan, sanoo lapsettomuuslääkäri.

14.11.2018 16:39

Ehkäisystä tiedetään paljon, mutta hedelmällisyydestä ei niinkään, lapsettomuuslääkäri Tarja Olkinuora Felicitas Mehiläisestä on huomannut.

– Törmään hyvin usein tähän ilmiöön, että hedelmällisyysterveydestä todella ei ole tietoa, Olkinuora kertoo.

– Tyypillinen tapaus on nelikymppisenä ensimmäisen lapsensa saanut nainen, joka joutuu kohtaamaan sen tilanteen, ettei ehkä olekaan mahdollista saada sisarusta.

Tarja Olkinuora oikaisee 5 yleistä hedelmällisyyteen liittyvää väärinkäsitystä:

1. Hedelmällisyys jatkuu niin kauan kuin kuukautiset jatkuvat.

– Naisen paras hedelmällinen ikä on 20–30 ja kohtalainen 30–35 ikävuotta. Kun ikää on päälle 40 vuotta ja kuukautiset edelleen jatkuvat, munasarja alkaa silti ikääntyä. Munasarjan toiminnan fysiologiassa tapahtuu ikääntymismuutoksia, munasolujen kunto heikkenee ja hedelmällisyys heikkenee todella jyrkästi, Olkinuora kertoo.

– Naisella kuukautiset jatkuvat reilut kymmenen vuotta vaiheessa, jossa munasolujen kunto ei enää ole hedelmällinen.

2. Vauvakuume on merkki siitä, että on valmis hankkimaan lapsen.

– Sitä ei kannata jäädä odottamaan. Vauvakuume tulee yleensä nelikymppisenä keski-iän kriisin siinä kohdassa, kun hedelmällisyydestä luovutaan. Monesti vasta tämä herättää, ja silloin voi jo olla liian myöhäistä.

3. Nuorekas ulkonäkö liittyy hedelmällisyyteen.

– Hedelmällisyysterveyttä ei näe peilistä. Nainen voi olla erinomaisessa fyysisessä ja terveydellisessä tilanteessa, ja silti hänen munasarjansa toiminta on hyvin jyrkästi vähentynyt, Olkinuora kertoo.

– Lääkärin näkökulmasta katsottuna myöhäisen iän julkkisraskauksissa on kyse lahjamunasoluhoidoista – mikä on tietenkin jokaisen henkilökohtainen asia, josta ei tarvitse kenellekään ilmoittaa.

4. Lapsen voi saada nykyään myöhemminkin.

– Väestöliiton tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 38 prosenttia naisista ja 59 prosenttia miehistä luuli, että naisen hedelmällisyys alkaa heiketä vasta 38 ikävuoden kohdalla. Tämä on väärä käsitys, sillä hedelmällisyyden kannalta parasta aikaa eletään 20–35-vuotiaana.

5. Riittää, kun tupakoinnin lopettaa raskauden ajaksi.

– Pahinta, mitä hedelmällisyysterveydelleen voi tehdä, on käyttää mitään nikotiinivalmisteita.

– Tupakointi ikäännyttää munasarjan vähintään kaksi vuotta nopeammin. Tupakoivan 40-vuotiaan naisen munasarjat ovat kuin 42-vuotiaalla tupakoimattomalla.

6. Hedelmällisyyteen ei voi vaikuttaa itse.

– Epäsuotuisat elämäntavat vaikuttavat väistämättä naisen hedelmällisyyteen. Tällaisia tekijöitä ovat alipaino, ylipaino, liika treenaaminen, pitkään jatkunut stressi, piilevät sairaudet sekä tupakan lisäksi myös muiden nautintoaineiden käyttäminen.

Ota selvää omasta tilanteestasi

Mehiläisen tekemän kyselyn mukaan hedelmällisyyteen liittyvistä asioista koetaan myös paljon huolta. 23 prosenttia kyselyyn vastanneista 18–44-vuotiaista naisista kertoi, että raskaaksi tulemiseen liittyvät asiat huolettavat.

Olkinuora antaa huolien hälventämiseksi kaksi ohjetta.

– Älä jää odottamaan vauvakuumetta ja ota selvää omasta tilanteestasi. Omaa hedelmällisyyttään voi halutessaan kartoittaa hedelmällisyysneuvolassa.

Lääkäri kannustaa myös voittamaan perheen perustamiseen liittyviä pelkoja.

– Jos pärjääminen pelottaa, kannattaa huomata, että meillä on paremmat olosuhteet perheellistyä kuin valtaosassa maailmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?