Ensin iskee tunnottomuus, sitten kova pistely ja kipu – valkosormisuus on yllättävänkin yleinen vaiva - Terveys - Ilta-Sanomat

Ensin iskee tunnottomuus, sitten kova pistely ja kipu – valkosormisuus on yllättävänkin yleinen vaiva

Valkosormisuudessa verisuonet supistuvat epätavallisen voimakkaasti

Valkoisilla sormilla voi olla vaikea avata ovea, napata luottokorttia lompakosta tai näpytellä kännykkää.­

13.11.2018 11:11

– Myös tunto lähtee. Sitten kun laittaa kädet kuumaan patteriin tai veteen ja veri alkaa kiertää, niin silloin huudetaan kivusta. Myös yksittäiset nivelvälit voivat olla valkoisia, ei koko sormi. Koulussa sai jäädä välkällä sisälle, kertoo eräs lukijamme.

Hän kärsii valkosormisuudesta. Se oireilee niin, että yksi tai useampi sormi tai varvas muuttuu kylmässä vitivalkeaksi. Syynä verisuonet supistuvat epätavallisen voimakkaasti.

Terveyskirjaston mukaan valkosormisuutta on jopa joka viidennellä nuorella naisella. Vaiva tunnetaan myös nimellä Raynaud’n ilmiö.

Nuorilla valkosormisuus on tavanomaisesti kiusallinen, mutta muuten vaaraton. Joskus oireilu voi iskeä vasta kolmenkympin paremmalla puolella. Silloin se voi myös olla merkki jostain yleissairaudesta.

Kun valkoisuus alkaa hälvetä, sormet pistelevät, ovat kipeät ja voivat vaihtaa väriä sinertävän violetiksi.­

Kylmä ja stressi laukaisijoita

Piinallisen oireilun laukaisee tietty lämpötila. Useimmiten kynnys on 5–10 lämpöasteen tienoilla, mutta kostealla ilmalla ja uidessa raja voi olla jopa 15–20 asetta. Aina ei siis edes tarvitse olla kovin kylmä, kun sormet alkavat taas vaihtaa väriä.

– Saan ilmiön kaikkiin sormiini ja varpaisiini ja se voi kestää jopa 30 minuuttia. Kun elämä palaa, tuntuu se siltä, kuin joku tökkisi cocktailtikuilla – tuntuu pahasti kuin nastoilta ja neuloilta. Polttava tunne lisää myös kipua, kuvailee tunnettu juontaja Jenni Falconer jutussamme.

Kohtaus kestää yleensä minuutteja tai kymmeniä minuutteja. Stressi voi laukaista valkosormisuuden yksinäänkin. Näin kertovat lukijat Falconerista kertovan jutun kommenteissa:

”Arjessa on pakko kikkailla”

Se myös tuo omat kikkansa arkipäiväisiin toimiin, kuten kostean pyykin narulle ripustaminen vaatii sormien lämmittelytaukoja, kaupassa ei auta mennä kassalle maksamaan tilanteen ollessa päällä (lompakosta ei kaiva mitään, kun sormenpäissä ei ole tuntoa) tai että hanskojen tilalla on käytettävä lapasia.

”Villahanskat apuun”

Kylmä autonratti on nykyään varma keino käynnistää verisuonten kutistuminen. Kunnon lampaanvillahanskat ovat paras apu silloin. Yksi asia joka valitettavasti herkistää, on painon tiputtaminen, jos on ylipainoa. Jos tekee kunnon jojoja painon kanssa niin Raynaud seuraa samaa aaltoa. Vuosikymmenten kokemus on.

”Varpaat jäätyvät hetkessä”

Minulla varpaissa, ei siedä yhtään +2/-3 kelejä. Varpaat jäätyy hetkessä! Saan joka talvi myös kylmästä rakkuloita. Ei hyödytä superlämpimät kengät ja villasukat yhtään. Kovimmilla pakkasilla pärjää ihan hyvin, muttei kosteilla säillä.

”Soittokaan ei onnistu”

Puristusote on heikentynyt, eikä pianonsoitto onnistu tai mikään voimaa tarvitseva. Kolotus ja kipu mukana. Kylmyys pahasta.

Lievitystä

Oireita kannattaa ehkäistä lämpimällä vaatetuksella, tarvittaessa vaikka ylimääräisillä sukilla ja alushansikkailla. Pienistä lämpöpakkauksista voi olla hyötyä. Tupakointi huonontaa ääreisverenkiertoa, joten sitä on syytä välttää. Vältellä kannattaa myös tilanteita, joissa iho pääsee jäähtymään.

Lisäksi valkosormisuutta voidaan lievittää suun kautta ja voiteena käytettävillä reseptilääkkeillä. Mikäli valkosormisuus alkaa aikuisena, voi olla hyvä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?