Oudot tuntemukset jaloissa voivat kieliä tyypin 2 diabeteksesta – oletko kokenut näitä? - Terveys - Ilta-Sanomat

Oudot tuntemukset jaloissa voivat kieliä tyypin 2 diabeteksesta – oletko kokenut näitä?

Tuntemukset johtuvat siitä, että jalkojen herkät, ohuet hermosäikeet reagoivat verensokerin vaihteluun.

Oireet voivat olla hyvin vaihtelevia tuntemuksia kuten pistelyä tai puutumista.

9.11.2018 12:37

Kummalliset tuntemukset jaloissa eivät välttämättä tuo mieleen tyypin 2 diabetesta, mutta outoja oireita ei kannata sivuuttaa. Joskus jalkojen tuntemukset ovat jopa ensimmäinen merkki, josta verensokerin kohoamisen huomaa.

– Jalkaoireet ovat tavallinen oire kohonneesta verensokerista, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Oireet voivat olla hyvin vaihtelevia tuntemuksia: pistelyä, kihelmöintiä, puutumista tai tunnon heikentymistä.

– Tavallisinta on jalkapohjien ja jalkaterien vaihteleva, usein ”sukkamainen” puutuminen, tai voi tuntua siltä kuin sukat olisivat jalassa rytyssä. Joku on kuvaillut, että tuntuu kuin kävelisi paperitollojen päällä.

– Muita oireita voivat olla lihasten kramppaaminen tai se, että jalat tuntuvat kylmiltä vaikka käsin tunnustellen ne ovat normaalin lämpöiset.

Tuntemukset johtuvat siitä, että jalkojen herkät, ohuet hermosäikeet reagoivat verensokerin vaihteluun.

Jo esidiabetes voi aiheuttaa jalkaoireita

Jalkojen tuntemuksista ei voi päätellä, kuinka pitkällä tyypin 2 diabetes on. Jalkaoireet eivät myöskään liity ikääntymiseen, vaan niitä voi tulla kaikenikäisille.

– Tuntemuksia voi tulla jo varhaisessa vaiheessa, jopa niin kutsutussa esidiabetesvaiheessa, jossa verensokerit ovat normaalin ja diabetesarvojen välissä, Ilanne-Parikka sanoo.

Joskus taas tyypin 2 diabetes voi olla vuosia toteamattomana.

– Silloin jalkojen tunto ja verenkierto voivat heikentyä, mikä näkyy muun muassa haavojen huonona paranemisena.

Milloin lääkäriin?

Jos jalat tuntuvat oudoilta, kannattaa tutkia verensokeri – vaikka muitakin syitä oireille luonnollisesti pitää miettiä, Ilanne-Parikka sanoo.

– Verensokerin tutkiminen kannattaa erityisesti silloin, jos kuuluu T2D-riskiryhmään, eli omilla vanhemmilla tai sisaruksilla on diabetes tai saa runsaasti riskipisteitä tyypin 2 diabeteksen riskitestissä.

Moni suomalainen sairastaa tietämättään

Tyypin 2 diabetesta seulotaan esimerkiksi työterveyshuollossa, jossa herkästi tehdään riskitesti ja mitataan verensokeri.

Seulonnasta huolimatta Diabetesliiton mukaan on arvioitu, että tyypin 2 diabetesta sairastaa tietämättään peräti 150 000 suomalaista.

Sairaus olisi tärkeää havaita ajoissa, koska hoitamaton tyypin 2 diabetes voi johtaa jalkojen hermomuutosten lisäksi sydän- ja verisuosuonisairauksiin, kuten sydänveritulppaan, aivoverenkierron häiriöihin ja jalkojen valtimoahtaumataudista aiheutuviin amputaatioihin.

Tyypillisiä diabeteksen oireita ovat:

  • Virtsanerityksen lisääntyminen

  • Jano

  • Tahaton laihtuminen

  • Väsymys

Nämä oireet ovat tyypin 1 diabeteksessa yleensä voimakkaita. Tyypin 2 diabeteksessa oireet voivat olla salakavalia ja jäädä siksi huomaamatta pitkäksi aikaa.

Lähde: Diabetesliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?