Terveys

Naiset ovat herkempiä tupakan ja verenpaineen sydänhaitoille – infarktiriski suurenee huomattavasti enemmän kuin miehillä

Julkaistu:

Sydän
Brittitutkimus osoittaa samojen riskitekijöiden olevan vaarallisempia naisille kuin miehille, ja tämä pitäisi ottaa huomioon naispotilaiden hoidossa.
Tupakointi, diabetes ja korkea verenpaine näyttäisivät suurentavan naisten sydänkohtausriskiä huomattavasti enemmän kuin miesten. Miehet sairastavat silti sydänkohtauksia enemmän kuin naiset.

Tiedot perustuvat laajaan brittitutkimukseen, jossa 470 000 tervettä 40–69-vuotiasta seurattiin seitsemän vuoden ajan. Seurannan aikana runsaat 5 000 osallistujaa sairastui sydänkohtaukseen ensimmäistä kertaa.

Korkea verenpaine, diabetes ja tupakointi suurensivat sairastumisriskiä kaikilla, mutta vaikutus oli huomattavasti suurempi naisilla, tulokset osoittivat. Tupakoivat naiset sairastuivat sydänkohtaukseen 55 prosenttia todennäköisemmin, diabetesta sairastavat 47 prosenttia ja verenpaineongelmaiset peräti 83 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset miehet.

Brittien tulokset osoittavat samojen riskitekijöiden olevan vaarallisempia naisille kuin miehille, ja tämä pitäisi ottaa huomioon naispotilaiden hoidossa. Vaikka miehet sairastavat sydänkohtauksia noin kolme kertaa enemmän kuin naiset, verenpaineongelmaiset ja tupakoivat, diabetesta sairastavat naiset eivät välttämättä ole kaukana miehistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt