Terveys

Lääkäri ilmoitti, että Marian, 52, oudot oireet johtuivat vaihdevuosista – kehossa jylläsikin hiljainen tulehdus

Julkaistu:

Me Naiset
Ruuan, liikunnan ja stressinpoiston lisäksi sosiaaliset suhteet auttoivat Mariaa selättämään hiljaisen tulehduksen.
Kuusi vuotta sitten Maria Boreliuksen selkää kolotti, olo oli epämääräisen huono ja mieli apea. Maria on tiedetoimittaja, tv-kasvo ja Ruotsin entinen ulkomaankauppaministeri. Hän istui ammatikseen lentokoneessa ja vietti epäsäännöllistä elämää.

Tätäkö vanhuus on, Maria mietti, vaikka oli vasta 52-vuotias. Lääkäri laittoi Marian oireet alkavien vaihdevuosien piikkiin.

– Sinun täytyy vain hyväksyä ne, totesi lääkäri.

Maria ei hyväksynyt. Sen sijaan hän alkoi syödä terveellisemmin ja liikkua säännöllisemmin. Hän vähensi sokerin ja alkoholin käyttöä. Lisäksi hän alkoi miettiä, kuinka voisi lievittää alituista stressiään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki nämä ovat keinoja, joiden nykyään tiedetään laskevan elimistön matala-asteista tulehdusta.

Vielä kuusi vuotta sitten ei juurikaan puhuttu mistään elimistön hiljaisista tulehdustiloista. Kun Marian olo elämäntaparemontin myötä koheni, hän alkoi tutkia kokemustensa ja tutkimustulosten yhteyttä. Outoja oireita eivät selittäneetkään vaihdevuodet, vaan kehon tila. Nyt Maria on kirjoittanut kirjan Hyvinvoinnin vallankumous – tulehdusta ehkäisevä elämäntapa, joka on ollut Ruotsissa myyntimenestys etenkin keski-ikäisten naisten keskuudessa.

Tulehdus, johon lääkkeet eivät auta

Yleislääketieteen erikoislääkäri Tiina Ahonen kuvaa matala-asteista tulehdusta elimistön puolustusjärjestelmässä toimivien välittäjäaineiden epätasapainotilaksi.

Puolustusjärjestelmän aktivoituminen on sekä ystävä että vihollinen: ilman sitä elimistö ei pystyisi taistelemaan uhkia kuten esimerkiksi sairauksia vastaan. Välittäjäaineiden pitoisuudet voivat kuitenkin syystä tai toisesta jäädä koholle, vaikka elimistöä ei mikään suoranaisesti uhkaisikaan. Tällöin elimistöön syntyy krooninen tulehdustila.

Ahonen korostaa, että matala-asteinen tulehdus ei ole sama asia kuin viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio: se ei esimerkiksi ole hoidettavissa antibiooteilla tai millään muillakaan lääkkeillä. Kyseessä on monimutkainen puolustusjärjestelmän häiriö, elimistön jatkuva ärsytys- tai stressitila, joka on yhteydessä ihmisen elintapoihin.

Sitä ei vielä tiedetä, millä mekanismilla matala-asteinen tulehdus on yhteydessä elintapoihin. Tutkimusten mukaan tulehdusta on kuitenkin vähemmän henkilöillä, jotka syövät terveellisesti, liikkuvat säännöllisesti ja nukkuvat riittävästi.

Onko minullakin tulehdus?

Selkä- ja nivelkipuja, vaihdevuosi- ja suolistovaivoja, väsymystä ja vetämätöntä oloa... Moni voi tunnistaa itsessään oireita matala-asteisesta tulehduksesta. Silloin kannattaa kiinnittää huomiota elintapoihin.

Päästäkseen eroon oireistaan Maria Borelius päätti ensin lisätä liikuntaa.

– Jokaisen kannattaa ainakin lopettaa tupakointi, lähteä liikkumaan ja harrastuksiin. Ne ovat parasta matala-asteisen tulehduksen ehkäisyä.

Tiina Ahosen mukaan ruokavalion yhteys tulehdukseen on selvä.

– Kannattaa välttää kovia rasvoja, turhia sokereita ja höttöhiilihydraatteja sekä suosia kasviksia, kalaa, vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja käyttää pehmeitä rasvoja.

Nykyään 58-vuotias Maria Borelius kertoo, että fyysisellä hyvinvoinnilla on ollut suora vaikutus henkiseen puoleen: Maria hehkuttaa olevansa onnellisempi kuin koskaan.

– Ihoni ja kehoni voivat paremmin kuin koskaan, mutta suurin muutos on tapahtunut päässäni. Olen energisempi ja avoimempi. Olen elävä esimerkki siitä, miten elintapoja muuttamalla jokainen voi voida paremmin.

Millä Maria korvasi ruokavaliossaan pastan, sipsit ja viinin? Entä mikä merkitys ystävillä ja meditoinnilla oli olon kohentumisessa? Lue Me Naisten alkuperäisestä jutusta.

Lue lisää:

Hoikka Tiina, 50, eli superterveellisesti vuoden ajan, silti kolesterolin määrä nousi – lääkäri kertoo nyt, miksi

Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Jo 20 minuutin kävely voi vähentää elimistön tulehdustilaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt