Terveys

Salakavala kuumetautia aiheuttava bakteeri voi lymytä vaikka omassa suihkussa – ehkäise näin

Julkaistu:

Bakteerit
Legionellabakteeri voi aiheuttaa ärhäkän keuhkokuumeen.
Keväällä kerroimme, että erään kylpylän lämpimistä altaista oli löytynyt legionella-bakteeria.

Legionella on ympäristössä elelevä bakteeri, joka voi päästä lisääntymään esimerkiksi vesijärjestelmissä tai kompostimullassa. Se voi viihtyä kodeissakin, haaleassa käyttövedessä.

Legionellakantoja tunnetaan yli 60. Puolet niistä voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Legionellat saattavat aiheuttaa myös vakavia tulehduksia.

Tartunnan saa hengityksen välityksellä. Jos hengittää ilmaa, jossa on pieniä vesipisaroita tai vesiaerosolia, bakteeri voi päästä hengitysteihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vettä juomalla tartuntaa ei saa, koska veden on päästävä keuhkoihin. Bakteeri ei myöskään tartu ihmisestä toiseen.

Murto-osa tartunnoista tiedossa

THL:n mukaan Suomessa tavataan vuosittain 2–30 legionellatapausta. Vuosina 2014–2017 THL:n tietoon tuli 69 tartuntaa. Niistä hieman yli puolet oli saatu ulkomailta.

Arvellaan, että tämä on kuitenkin vain murto-osa kaikista tartunnoista. Todellisuudessa legionellojen aiheuttamien keuhkokuumeiden määrä on Suomessa jopa kymmenkertainen havaittuihin tapauksiin verrattuna. Ruotsissa tietoon tulleiden tautitapausten määrä on Suomeen verrattuna viisinkertainen.

– Se saattaa johtua siitä, että legionellaa ei osata Suomessa epäillä vaan ajatellaan, että tartunta tulee useimmiten ulkomailta, sanoo tutkija Pia Räsänen THL:stä.

Hengitystieinfektion syy selvitetään vain harvoin.

Aina ei sairastu

Vaikka legionellalle altistuu, ei välttämättä sairastu. Tautiriskiä lisäävät muun muassa ikä, tupakointi, yleiskunto ja sairaudet. Miehet saavat tartuntoja naisia useammin.

Oireet ilmaantuvat noin 2–10 vuorokauden kuluttua bakteerille altistumisesta. Legionella-keuhkokuumeen ensimmäinen oire on Terveyskirjaston mukaan yleensä kuume sekä lihas- ja päänsärky. Tätä seuraa päivän parin päästä kuiva yskä.

Jos tauti etenee vakavaksi, jo 5–7 päivää oireiden alusta tulee hengenahdistusta. Viimeistään tämä vie sairastuneen lääkäriin.

Suomessa tartunnan lähteitä ovat olleet muun muassa kodit, sairaalat, työpaikat ja hotellit. Viime vuonna joukko ihmisiä sai tartunnan samasta porealtaasta.

On mahdollista, että tartunnan voi saada omasta suihkustakin.

– Jos lämpimän käyttöveden lämpötila on liian matala eikä vettä käytä pitkään aikaan, legionella voi päästä lisääntymään. Suihkun avaamisen myötä ilmaan voi tulla aerosoleja, joita hengittämällä altistuu bakteerille, Räsänen sanoo.

Pidä vesi liikkeessä

Legionella-tartuntaa voi olla vaikea ehkäistä. Muutaman asian voi kuitenkin huomioida, kotimaassa ja ulkomailla.

– Jos menee vaikka sellaiseen tilaan, missä vettä ei mahdollisesti ole käytetty vähään aikaan, kannattaa laittaa vesi valumaan esimerkiksi suihkusta suoraan viemäriin eikä ole vieressä hengittämässä, Räsänen neuvoo.

Liiaksi legionellaa ei ole syytä pelätä.

– On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tällainenkin taudinaiheuttaja on olemassa.

Viranomaiset pyrkivät aina etsimään tartunnan alkuperän uusien tapausten estämiseksi.

Näin legionella-tartuntaa voi ehkäistä

  • Tarkista lämpimän käyttöveden lämpötila. Suositus on 55–65 astetta.
  • Ellet saa vähintään 50–55 asteista lämmintä vettä käyttöösi kohtuullisen odotusajan kuluessa, huomauta asiasta isännöitsijälle tai säädä itse lämpimän veden lämpötila riittävän kuumaksi.
  • Laske hanoista ja suihkusta joskus myös kuuminta mahdollista (vähintään 50–55 asteista) vettä noin 1–2 minuutin ajan.
  • Käytä vettä mieluusti päivittäin.
  • Juoksuta vedenkäytön katkosten jälkeen ensimmäiset vesilitrat suoraan viemäriin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt