Keuhkosyöpä yleistyy naisilla ja sen voi saada, vaikka ei edes polttaisi – tunnista 5 salakavalaa oiretta

Keuhkosyövän ensioireet voivat olla sellaisia, että niitä ei osaa yhdistää syöpään.

Sitkeä yskä on tyypillisin keuhkosyövän oire.

6.11.2018 11:44

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä ja Suomessa miesten toiseksi yleisin syöpä.

Naisten sairastuminen siihen on lisääntynyt, koska he tupakoivat aiempaa enemmän. Tupakointi lisää selvästi keuhkosyövän riskiä.

Keuhkosyövän voi kuitenkin saada, vaikka ei polttaisikaan. Noin 15 prosenttia keuhkosyöpään sairastuneista ei ole koskaan tupakoinut. Myös säännöllinen tupakansavussa oleilu eli passiivinen tupakointi lisää keuhkosyövän riskiä.

Keuhkosyöpään sairastuu vuosittain noin 2 500 suomalaista.

Keuhkosyövän ensioireet voivat olla sellaisia, että niitä ei osaa yhdistää keuhkosyöpään. Syöpä havaitaan usein vasta sitten, kun se on ehtinyt levitä laajemmalle elimistöön.

Asiantuntijoiden yleisohje on, että kannattaa kiinnittää huomiota sellaisiin muutoksiin tai oireisiin, jotka ilmaantuvat uusina. Jos jokin tällainen oire mietityttää, lääkäriin hakeutumista ei kannata arkailla.

Nämä merkit voivat kertoa keuhkosyövästä:

1. Sinulla on yskä, joka ei vain lähde pois

Yleisin keuhkosyövän oire on pitkittynyt yskä. Noin neljäsosalla keuhkosyöpää sairastavista yskän mukana tulevassa limassa on verta. Keuhkosyöpä voi oireilla myös hengenahdistuksena.

2. Saat toistuvasti keuhkokuumeen tai keuhkotulehduksia

Kasvaimen sijainti ja leviäminen keuhkoissa vaikuttavat siihen, millaisia oireita syöpä aiheuttaa. Toistuvat keuhkotulehdukset ovat kuitenkin on merkki siitä, että lääkäriin kannattaa hakeutua.

3. Laihdut selittämättömästi

Painon putoaminen voi olla yksi merkki siitä, että elimistössäsi kaikki ei ole kohdillaan. Keuhkosyöpään voi liittyä myös muita yleisoireita, kuten kuumeilua, väsymystä ja ruokahaluttomuutta.

4. Kasvoissa tai kaulassa on turvotusta

Jos kasvain painaa yläonttolaskimoa, kaula ja kasvot saattavat turvota. Tästä voi seurata myös hengitysvaikeuksia.

5. Luustossa on särkyä

Mikäli luissa tuntuu särkyä, se voi olla merkki etäpesäkkeestä. Keuhkosyöpä löydetään usein vasta sitten, kun kasvain on jo ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä. Myös etäpesäkkeiden aiheuttamat oireet riippuvat niiden sijainnista.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Women’s Health, kaikkisyovasta.fi, Docrates Syöpäsairaala

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?