Testaa, ovatko nivelesi yliliikkuvat – se voi olla selkä- tai polvikivun taustalla

Hyviä arjessa riittävän liikkuvuuden mittareita ovat esimerkiksi kengännauhojen sitominen ja syväkyykkyyn pääseminen.

Saatko kädet maahan ilman, että joudut koukistamaan jalkojasi? Se kertoo liikkuvuudestasi.

31.10.2018 13:00

Useissa liikuntamuodoissa, kuten joogassa, voimistelussa ja tanssissa on hyötyä hyvästä liikkuvuudesta. Joskus liikkuvuus voi kuitenkin mennä hieman liiallisuuksiin.

Tällöin puhutaan hypermobiliteetista eli nivelten yliliikkuvuudesta. Se tarkoittaa, että sidekudokset ovat nivelissä erittäin liikkuvat.

Yliliikkuvuus ei aina aiheuta oireilua. Joskus ääriasennot voivat kuitenkin johtaa ongelmiin.

– Oireet ilmenevät usein kipuna selässä, polvessa, olkapäässä, lonkassa tai ranteessa. Vaikeimmissa tapauksissa yliliikkuvuus voi aiheuttaa nivelten sijoiltaan menon tai nivelrikon, sanoo fysiikkavalmentaja Joni Urhola.

Jokaisen ihmisen liikkuvuus on omanlaisensa. Sen määrittelee sidekudoksen rakenteen tiukkuus. Naiset ovat miehiä useammin yliliikkuvia.

– Tavalliselle ihmiselle kelpaa riittävä liikkuvuus. Se tarkoittaa, että pystyy tekemään arkiaskareet ilman suurempia ponnisteluita. Hyviä liikkuvuuden mittareita ovat esimerkiksi taipuminen hiusten pesuun, kengännauhojen sitominen ja syväkyykkyyn pääseminen, Urhola sanoo.

Testaa, oletko yliliikkuva!

Beightonin arvio on koe, jolla testaat, oletko yliliikkuva. Jos saat yli 5 pistettä, sinulla on taipumusta yliliikkuvuuteen.

Kokeile saatko tehtyä nämä:

  • Pikkusormen taivuttaminen suorana taakse yli 90 astetta: 2 pistettä

  • Peukalon taivuttaminen sisäkautta taakse niin, että se koskettaa kyynärvartta: 2 pistettä

  • Kyynärnivelen yliojennus: 2 pistettä

  • Polven yliojennus: 2 pistettä

  • Kämmenet lattiaan niin, että jalat pysyvät suorana polvista: 1 piste

Lihaskuntoa kannattaa vahvistaa

Liikunta ja etenkin lihaskuntoharjoittelu on erinomainen keino vahvistaa lihaksia ja nivelsiteitä. Lihaskuntoliikkeet opettavat myös oman kehon ääriasennot ja asennot, jotka tukevoittavat niveliä.

Yksi yliliikkuvuuden merkki on polvinivelen yliojennus. Suorin jaloin maastaveto on silloin erinomainen liike. Se opettaa välttämään yliojennusta.

Tee liike näin:

  • Seiso kahvakuulan kanssa.

  • Taita lantiosta kumartaen korkeintaan vaakatasoon. Jarruttele alas noin neljän sekunnin ajan. Polvet saavat olla aavistuksen koukussa.

  • Nouse rauhallisesti suoralla selällä takaisin ylös.

Tee 10–12 toistoa ja neljä sarjaa. Lepää kaksi minuuttia liikkeen välillä.

Suorin jaloin maastaveto on erinomainen liike oikeiden asentojen harjoittamiseen.

Hanki itsellesi ammattitaitoinen valmentaja, jos olet epävarma tekniikastasi.

3 asiaa, joilla hoidat yliliikkuvuutta

1. Tutustu kroppaasi ja opettele tuntemaan rajasi.

Harjoittele, miten viet nivelen turvallisesti ääriasentoon ja vältät yliojennusta. Harjoittele myös paluuta lähtöasentoon. Täydellinen liikerata vahvistaa lihasta kokonaisvaltaisemmin.

2. Valitse liikuntalajisi huolella.

Yliliikkuvalle jooga voi tuntua helpolta liikuntamuodolta, kun venytyksiin on helppo päästä. Hyötyä voisi tätä enemmän kuitenkin olla voimaa ja tukea parantavasta harjoittelusta kuten pilateksesta ja kuntosaliharjoittelusta.

3. Tee lihaskuntoharjoittelua 2–4 kertaa viikossa.

Lihaskuntoharjoittelu parantaa liikehallintaa ja vähentää loukkaantumisriskiä. Lihaksen tehtävä on jarruttaa kropan liikkeitä ja suojella niveltä sekä rankaa yliojennukselta ja kulumilta.

Hakeudu fysioterapeutin tai asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle, jos tunnet tarvitsevasi enemmän apua yliliikkuvuutesi hoitoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?