Verenpaineen vaihtelu voi olla vaaran merkki potilaalle

Julkaistu:

Verenpaine
Lääkärien olisi hyvä kiinnittää huomiota verenpainelukemien lisäksi myös niiden vaihteluun.
Mittauskerrasta toiseen paljon vaihteleva verenpaine voi tuoreen tutkimuksen perusteella olla merkki terveysongelmista. Lääkärien olisikin hyvä kiinnittää verenpainelukemien lisäksi huomiota myös niiden vaihteluun.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Hypertension -lehdessä, ja sen perusteella suuri vaihtelu mittauslukemissa liittyi suurentuneeseen riskiin joutua sairaalahoitoon tai menehtyä seurannan aikana. Yhteys näkyi, kun systolisessa verenpaineessa oli yli 10–12 mmHg:n ja diastolisessa verenpaineessa 8 mmHg:n vaihteluja eri mittauskerroilla. Erityisen suuressa vaarassa olivat potilaat, joiden systolisessa ja diastolisessa verenpaineessa oli yli 35 mmHg:n ja 23 mmHg:n eroja. He menehtyivät tai joutuivat sairaalaan 3–5 kertaa todennäköisemmin kuin potilaat, joiden verenpainelukemat pysyivät tasaisina.

Tutkimuksessa käytettiin 240 000 potilaan verenpainelukemia. Potilaat olivat 20–100-vuotiaita, ja heiltä oli mitattu verenpaine ainakin kymmenesti kolmen vuoden jakson aikana.

Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli kymmenen miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt