Alzheimerin taudin päihittämiseen odotetaan läpimurtoa – ”Jos mitään uutta ei lähivuosina löydy, olemme epäonnistuneet”

Julkaistu:

Alzheimer
Cambridgen ja Lundin yliopistojen tutkimus on tunnistanut taudinaiheuttajiksi proteiinikasaumat ja kehittänyt menetelmän, jolla lääke saadaan suunnattua juuri niihin.
Alzheimerin taudin päihittämiseen odotetaan kuumeisesti läpimurtoa, ja nyt sellaista lupaa tuore Cambridgen ja Lundin yliopistojen tutkimus.

– Tutkimuksemme ehdottaa ensimmäistä kertaa systemaattista tapaa hyökätä Alzheimerin taudin aiheuttajaa vastaan, sanoo professori Michele Vendruscolo yliopiston tiedotteessa.

Alzheimerin taudissa aivojen beta-amyloidiproteiini laskostuu väärin ja sakkautuu, mikä vaurioittaa hermoratoja ja aivosoluja. Nämä mikroskooppiset muutokset heikentävät muistia ja tiedonkäsittelyä.

– Aivan viime aikoihin saakka tutkijat eivät ole olleet yksimielisiä taudin aiheuttajasta, joten meillä ei ole ollut kohdetta.

– Nyt taudinaiheuttajiksi on tunnistettu pienet proteiinikasaumat, oligomeerit, ja olemme onnistuneet kehittämään menetelmän, jolla lääke saadaan suunnattua juuri näihin haitallisiin kasaumiin, Vendruscolo sanoo.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

”Ei uusi asia, mutta tärkeä asia”

Neurologian professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että beta-amyloidiproteiinin sakkautumisen on jo hyvin pitkään tiedetty olevan keskeinen asia Alzheimerin taudin kehittymisessä.

– Ei tämä sinänsä ole uusi asia, mutta tämä on tärkeä asia. Jo pitkään on etsitty erilaisia vaihtoehtoja, miten beta-amyloidin sakkautumiseen voitaisiin vaikuttaa, ja niitä pyritään löytämään myös tässä tutkimuksessa, Soininen sanoo.

Uudessa tutkimuksessa tarkastellaan yleisellä tasolla lääkkeiden vaikutusta proteiinin poikkeavaan laskostumiseen.

– Tässä korostetaan sitä, että juuri beta-amyloidin oligomeerit ovat haitallisia. Tarkoituksena on löytää ja kehittää systemaattisesti molekyylejä, jotka tarttuvat oligomeereihin ja siten estävät beta-amyloidin sakkautumisen.

Soininen huomauttaa, että Alzheimerin taudin lisäksi on muitakin proteiinin virheelliseen laskostumiseen liittyviä aivosairauksia, joita voi tulla nuoremmillekin.

– Siten tutkimus voi edesauttaa myös muiden aivosairauksien hoidon kehittämistä.

Lääkettä etsitään kiivaasti

Soinisen mukaan vielä on mahdoton arvioida, kuinka lähellä Alzheimerin taudin päihittämistä ollaan.

– Kiivaasti siihen lääkettä etsitään, tämä on hyvin suuren kiinnostuksen kohde. Voidaan sanoa, että jos mitään uutta ei lähivuosina löydy, olemme epäonnistuneet.

Uuden tutkimuksen tekijät toivovat, että heidän menetelmiinsä perustuvia lääkkeitä päästäisiin kokeilemaan Alzheimerin tautiin sairastuneilla jo noin kahden vuoden kuluttua.

– Yleisesti ottaen on niin, että kun meillä on jokin uusi molekyyli, vie todella kauan ennen kuin siitä saadaan lääke. On useita vuosia vievää työtä, ennen kuin varsinaisiin lääkehoitoihin päästään, Soininen sanoo.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja

  • Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, joka aiheuttaa dementiaa.
  • Tauti on alle 65-vuotiailla harvinainen, mutta sen yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Yli 85-vuotiailla tautia esiintyy 15–20 prosentilla.
  • Tauti aiheuttaa aivoissa beta-amyloidin kertymistä, mikä vaurioittaa hermoratoja ja aivosoluja. Tämä heikentää muistia ja tiedonkäsittelyä.
  • Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei tiedetä.
Lähde: Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt