Teini-iän alkoholinkäyttö on yhteydessä eturauhassyöpään

Verrattuna miehiin, jotka eivät olleet käyttäneet alkoholia, vähintään seitsemän alkoholiannosta viikoittain juoneet sairastuivat noin kolme kertaa todennäköisemmin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan olennaista näyttäisi olevan vuosikymmeniä jatkuva tasainen altistus.

16.10.2018 10:34

Alkoholi saattaa suurentaa riskiä sairastua eturauhassyöpään, mutta tämänhetkisten juomatottumusten sijaan merkitystä on aiempien vuosien ja nuoruusiän alkoholinkulutuksella. Tuoreen tutkimuksen mukaan olennaista näyttäisikin olevan vuosikymmeniä jatkuva tasainen altistus.

Tutkimus perustuu 650:n eturauhassyöpäepäilyn takia koepalan ottoon ohjatun miehen terveystietoihin. Miehistä puolet sai syöpädiagnoosin.

Verrattuna miehiin, jotka eivät olleet käyttäneet alkoholia, vähintään seitsemän alkoholiannosta viikoittain juoneet sairastuivat noin kolme kertaa todennäköisemmin, tulokset osoittivat.

Yhteys havaittiin tarkastellessa alkoholinkulutusta teini-ikäisenä sekä vuosikymmen kerrallaan siitä eteenpäin. Sama näkyi myös analyysissa, jossa katsottiin miesten koko elämän kattavaa alkoholinkulutusta, mutta ei tarkasteltaessa tämänhetkisiä juomatottumuksia.

Aiemmissa tutkimuksissa alkoholin on nähty suurentavan, mutta myös pienentävän eturauhassyövän riskiä. Toisissa yhteyksiä ei ole näkynyt kumpaankaan suuntaan. Tätä taustaa vasten nyt saatuja pienehköön aineistoon perustuvia tuloksia kannattaa tulkita maltilla.

Alkoholinkäytön lisäksi monet muutkin seikat ja elintavat ovat voineet vaikuttaa nyt saatuihin tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin Cancer Prevention Research -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?