Joka toinen nainen on vaarassa sairastua muistisairauteen, aivohalvaukseen tai Parkinsonin tautiin – näin alennat riskiä

Hollantilaistutkimus selvitti muistisairauden, aivohalvauksen ja Parkinsonin taudin riskiä iäkkäillä. Joka toinen nainen ja joka kolmas mies on vaarassa sairastua.

16.10.2018 8:11

Joka toinen nainen ja joka kolmas mies on ikääntyessään vaarassa saada muistisairauden, aivohalvauksen tai Parkinsonin taudin, osoittaa tuore hollantilaistutkimus.

Laajassa väestötutkimuksessa seurattiin 26 vuoden ajan noin 15 000:ta naista ja miestä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa vähintään 45-vuotiaita ja terveitä.

– Tutkimuksessa tarkasteltiin elinikäistä sairastumisriskiä kolmeen neurologiseen sairauteen. Kun väestön keskimääräinen elinikä on noussut, se tarkoittaa, että myös näiden korkeaan ikään liittyvien sairauksien mahdollisuus kasvaa, sanoo Jyväskylän yliopiston gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen.

Sairastumisriski kasvaa iän myötä jyrkästi.

– Mitä korkeampi on elinikä, sitä korkeampi on elinaikainen riskikin.

Tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tutkimustulos pätee Suomessa

Rantanen arvioi, että hollantilaistutkimus on laadukkaasti tehty ja sen tulos pätee hyvin myös Suomessa.

– Eliniän odote on heillä suunnilleen yhtä korkea kuin meillä, joten sikäli myös me voimme suhtautua tähän tulokseen vakavasti.

Rantanen sanoo, että sairastumisriski on hollantilaistutkimuksen mukaan jopa hiukan korkeampi kuin aiemmin on ajateltu. Naisilla riski on vielä korkeampi siksi, että naiset elävät miehiä pidempään, jolloin sairauksia ehtii tulla.

– Tämä tutkimustulos on sikäli havahduttava, että meillä tulee olemaan hyvin iäkkäitä ihmisiä, joilla on vakavia neurologisia sairauksia elämänsä loppuvaiheessa.

Yli 85-vuotiasta ihmistä, jolla on pitkälle edennyt Alzheimerin tauti, on lopulta mahdoton hoitaa kotona, Rantanen sanoo.

– Hoivapolitiikka, jossa hoitopaikkoja leikataan ja yritetään hoitaa kaikki kotona viimeiseen saakka, ei pysty vastaamaan näiden ihmisten tarpeisiin, professori varoittaa.

Ennaltaehkäisyllä sairautta voi saada lykättyä vuosia

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, minkälainen vaikutus olisi sillä, jos neurologisen sairauden puhkeamista saisi lykättyä parilla vuodella. Tutkijoiden mukaan se vähentäisi väestötasolla merkittävästi sairastavuuden taakkaa, joka riippuu siitä, kuinka moni sairastuu ja kuinka kauan ihminen sairastaa.

– Neurologisia sairauksia sairastetaan tyypillisesti vuosia, eikä niihin ole nykyään parannuskeinoa, Rantanen sanoo.

Hollantilaistutkijoiden viesti on, että huomiota pitäisikin kiinnittää myös neurologisten sairauksien ehkäisyyn.

– Ennaltaehkäisyssä on usein kyse juuri siitä, että yritetään lykätä sairauden puhkeamista eli poistaa ennenaikaista sairastumista, Rantanen selittää.

– Ehkäisy voi tarkoittaa lääketieteellistä hoitoa esimerkiksi verenpainetautiin tai aivan yleisiä elintapoja, kuten terveellistä ravitsemusta, painonhallintaa, aivojen harjoittamista ja tupakoinnin lopettamista.

Pienennä sairastumisriskiäsi:

Parkinsonin taudin ehkäisemiseksi ei vielä tunneta keinoja, mutta aivohalvauksen ja muistisairauden riskiä on mahdollista pienentää huomattavastikin elämäntapavalinnoilla.

Näin voit ehkäistä Alzheimerin tautia:

 • Hanki koulutusta, käytä aivojasi, ole aktiivinen.

 • Hoida masennus mahdollisimman varhain.

 • Suojele aivojasi vammoilta.

 • Hoida hyvin muut sairautesi, kuten verenpainetauti ja diabetes.

 • Vältä kovia rasvoja ja ylipainon kertymistä.

 • Liiku säännöllisesti.

 • Pysyttele enintään kohtuullisessa alkoholinkäytössä.

 • Älä tupakoi.

Näin voit ehkäistä aivohalvausta eli aivoinfarktia ja aivoverenvuotoa:

 • Vältä ylipainoa.

 • Noudata terveellistä ruokavaliota, vältä tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria.

 • Liiku riittävästi.

 • Käytä alkoholia korkeintaan kohtuullisesti.

 • Älä tupakoi.

 • Hoida kohonnut verenpaine ja kohonneet kolesteroliarvot.

 • Eteisvärinäpotilaalle antikoagulaatiohoito eli verenohennuslääke on tärkeä ehkäisykeino.

Lähde: Terveyskirjasto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?