Terveys

Eteisvärinä altistaa dementialle – riskiä voi pienentää oikealla lääkityksellä

Julkaistu:

Rytmihäiriö
Havainnot viittaavat vahvasti siihen, että eteisvärinä voi nopeuttaa muistin heikkenemistä.
Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat näyttäisivät sairastuvan dementiaan muita todennäköisemmin, mutta tuo riski näyttäisi myös pienentyvän huomattavasti, jos potilas saa veren hyytymistä hillitseviä lääkkeitä.

Tuoreen tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella eteisvärinää potevien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikentyvät nopeammin kuin terveiden, minkä lisäksi he sairastuvat varsinaiseen dementiaan noin kaksi kertaa todennäköisemmin.

Kun terveistä verrokeista noin yksi kymmenestä sairastui dementiaan kuusivuotisen seurannan aikana, eteisvärinää potevista sairastui joka viides. Eteisvärinäpotilaan sairastumisriski oli kuitenkin selvästi pienempi, jos hän oli veren hyytymistä hillitsevällä lääkityksellä. Lääkkeillä pyritään ehkäisemään aivoverenkiertohäiriöitä, joille eteisvärinä altistaa.

Jos tulokset pitävät paikkansa, tässä aineistossa noin puolet eteisvärinäpotilaiden dementioista olisi estynyt, jos he kaikki olisivat olleet hyytymisenestolääkityksellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että eteisvärinä voi nopeuttaa muistin heikkenemistä ja altistaa dementialle. Havainnot korostavat myös eteisvärinän hyvän hoidon merkitystä näiden riskien välttämisessä.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt