Sairaanhoitaja Janiina, 36, sairastui nopeasti etenevään rintasyöpään – aikoo leikkauttaa pois toisenkin rintansa - Terveys - Ilta-Sanomat

Sairaanhoitaja Janiina, 36, sairastui nopeasti etenevään rintasyöpään – aikoo leikkauttaa pois toisenkin rintansa

– Minulta löytyi geenivirhe PTEN. 90 prosentin todennäköisyydellä syöpä tulee toiseenkin rintaan, sanoo Janiina Hill.

– Minulta löytyi geenivirhe PTEN. 90 prosentin todennäköisyydellä syöpä tulee toiseenkin rintaan, sanoo Janiina Hill.

Julkaistu: 11.10.2018 13:07

Tukka lähtee, oli 36-vuotiaan kahden pojan äidin ensimmäinen ajatus, kun hän sai kuulla sairastavansa nopeasti etenevää rintasyöpää. Janiina Hill aikoo leikkauttaa pois toisenkin rintansa.

Perjantaina 28.9. tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun sairaanhoitaja ja kahden lapsen äiti Janiina Hill, 36, sai tietää sairastavansa nopeasti etenevää, HER2-positiivista rintasyöpää. Jo seuraavalla viikolla häneltä poistettiin toinen rinta sekä kainalon imusolmukkeet. Sekään ei silti riittänyt.

Porissa asuvan nuoren äidin elämään laskeutui sumu, joka vasta nyt alkaa hälventyä. Elettyyn vuoteen on mahtunut kovaa kipua ja tuskaa, epätoivoa, väsymystä, taistelua, mutta myös pieniä ilonpilkahduksia.

– Tällä hetkellä hyviä hetkiä on enemmän kuin huonoja, sanoo Janiina, joka ei enää mieti kysymystä ”miksi juuri minä sairastuin”.

– Minulta löytyi geenivirhe PTEN, joka altistaa rinta-, kohtu-, iho- ja suolistosyövälle. Rintasyövän riski on kaikkein suurin, ja 90 prosentin todennäköisyydellä syöpä tulee toiseenkin rintaan.

– Olihan se tieto järkytys, mutta tässä tilanteessa se ei ollut niin paha enää. Jos olisin kuullut geenivirheestä ennen sairastumista, varmasti olisin mennyt paniikkiin.

Janiina ei halua kokea rankkoja syöpähoitoja uudestaan eikä elää aikapommin kanssa, joten hän on päättänyt leikkauttaa pois myös toisen rintansa.

Pahanlaatuinen kasvain ei tuntunut rinnassa pattina

Janiina ei voinut kuvitella sairastavansa syöpää, kun hän keväällä 2017 havaitsi rinnassaan jotain outoa.

– Usein puhutaan rinnassa tuntuvasta herneenmuotoisesta patista ja vuodosta, mutta minulla ei ollut kumpaakaan, vaan semmoinen laattamainen, kova alue. Rinta myös näytti vähän suuremmalta kuin toinen, mutta sekin tuntui normaalilta, olinhan kuitenkin imettänyt. Lääkäriin menin vihdoin viimein elokuussa, ja siitä lähtivät rattaat pyörimään.

 Radiologi kuitenkin sanoi, että oli se mitä tahansa, minut hoidetaan kuntoon. Ne sanat muistan vielä tänäkin päivänä, hän oli niin uskoa luova ja myötätuntoinen ihminen.

Aika mammografiaan ja ultraan järjestyi nopeasti gynekologin kautta. Radiologi ei kuitenkaan löytänyt kuvista mitään syöpään viittaavaa.

– Lopuksi hän totesi, että kuvissa oli silti jotain löydöstä, jota pitäisi tutkia lisää. Seuraavana päivänä gynekologi soitti ja kertoi tehneensä pikalähetteen keskussairaalaan.

Uudet radiologiset tutkimukset paljastivat karun totuuden: kasvain on pahanlaatuinen ja se on operoitava.

– Radiologi kuitenkin sanoi, että oli se mitä tahansa, minut hoidetaan kuntoon. Ne sanat muistan vielä tänäkin päivänä, hän oli niin uskoa luova ja myötätuntoinen ihminen.

Järkyttyneen naisen ensimmäinen ajatus oli: ”Multa lähtee tukka!”

– Jälkikäteen se ajatus oli ihan älytön, mutta olen tykännyt pitää itsestäni huolta, ja hiukseni olivat aina olleet pitkät.

”Menin niin huonoon happeen, ettei löydy sanoja kuvaamaan sitä oloa”

Syöpäkasvain osoittautui suureksi, läpimitaltaan 5,5-senttiseksi. Leikkauksen jälkitarkastuksessa selvisi, että syöpä oli ehtinyt levitä myös ihonalaiskudokseen. Kuukauden kuluttua Janiina joutuikin uuteen leikkaukseen, jossa rinnan ihoa operoitiin laajasti.

Joulukuussa alkaneet sytostaattihoidot koettelivat voimia toden teolla. Akuutti infektio vei Janiinan jouluksi sairaalaan.

– Jokaisen myrkkyannoksen jälkeen menin niin huonoon happeen, ettei löydy sanoja kuvaamaan sitä oloa.

 Heidistä tuli suuri esikuvani: sen tapaamisen jälkeen tajusin, ettei minun tarvitse pitää peruukkia ja peittää itseäni.

Hiukset putoilivat tukkoina pois päästä, kunnes vuodenvaihteessa hän pyysi ystäväänsä ajamaan loputkin pois.

Elämä kaljuna, neljän seinän sisällä sai mieluisan käänteen, kun rintasyövän läpikäynyt Heidi Sohlberg eräänä päivänä ilmestyi Janiinan kotiovelle. Janiina oli seurannut Sohlbergia Instagramissa ja laittanut tälle viestiä.

– Kun näin, että hän on tulossa Poriin erääseen tapahtumaan, pyysin päästä hänen kanssaan yhteiskuvaan. Hän tulikin sitten tapaamaan minua, ja tässä me istuimme sohvallani ja juttelimme. Se oli iso merkkipaalu voimaantumisen tiellä. Heidistä tuli suuri esikuvani: sen tapaamisen jälkeen tajusin, ettei minun tarvitse pitää peruukkia ja peittää itseäni.

Sytostaattien jälkeen Janiina taisteli läpi vielä viiden viikon sädehoitojakson. Tällä hetkellä hän on HER2-positiivisuuden takia täsmälääkekuurilla, joka jatkuu pitkälle ensi vuoteen.

Pojat ovat murehtineet äitiään mutta nähneet, että äiti on taistelija

Kun syöpädiagnoosi viime syksynä tuli, Janiinan pojat olivat 4- ja 7-vuotiaita. Pojat tiesivät mitä syöpä tarkoittaa, sillä heillä oli tuoreessa muistissa papan sairastuminen.

– Poikien pappa eli vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun oli saanut tietää sairastavansa syöpää. Siksi en halunnut heille ihan alussa kertoa, mistä tässä on kysymys.

 Ehkä olen puhunut tästä liiankin vuolaasti, mutta se on helpottanut.

Pojat ovat murehtineet äitiään paljon mutta nähneet, että äiti on taistelija. He ovat iloinneet hetkistä, jolloin äiti on ollut paremmassa kunnossa ja jaksanut leipoa suklaapiirakkaa.

– En anna periksi, sillä minua tarvitaan vielä täällä maan päällä, Janiina sanoo ja kertoo puhuneensa syövästään aina avoimesti, myös Facebookissa ja Instagramissa.

– Ehkä olen puhunut tästä liiankin vuolaasti, mutta se on helpottanut.

– On myös ollut ihanaa huomata, miten paljon maailmassa on hyviä ihmisiä, jotka auttavat, tsemppaavat ja piristävät hädän keskellä. Aivan oudotkin ihmiset ovat ottaneet kontaktia.

Omanikäistä vertaistukea oli Janiinan mukaan vaikea löytää. Niinpä hän on päättänyt ryhtyä vapaaehtoiseksi vertaistueksi heti kun oma tauti on selätetty.

– Jos itse pystyn antamaan tukea, varmasti annan. Aivan liian vähän tästä sairaudesta edelleen puhutaan.

Janiina Hill on mukana Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyskampanjassa. Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 12.10.

  • HER2-geeni ohjaa HER2-proteiinin valmistumista solussa. HER2-positiivisessa syöpäsolussa on normaalia suurempi määrä HER2-proteiinia. Noin 15 prosenttia rintasyövistä on HER2-positiivisia.

  • Suomessa sairastuu rintasyöpään noin 5000 naista joka vuosi, heistä 3 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Elämänsä aikana rintasyöpään sairastuu lähes joka kahdeksas suomalaisnainen. 5–10 prosenttia rintasyövistä liittyy ensisijaisesti suvussa periytyvään geenivirheeseen.

  • Ennuste: 90 prosenttia rintasyöpäpotilaista on elossa 5 vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Valtaosa parantuu kokonaan. Nuorilla uusiutumisriski on korkeampi. HER2-positiivisuus nostaa uusiutumisriskiä.

Tuoreimmat osastosta