Kommentti: Onko Suomi enää syöpähoitojen mallimaa? - Terveys - Ilta-Sanomat

Kommentti: Onko Suomi enää syöpähoitojen mallimaa?

Michael Monroe, ylilääkäri Sirpa Leppä, vuoden Roosan nauhan suunnitellut Anna Puu sekä tutkimusjohtaja Juha Klefström, jonka ensi vuoden palkka ei ole turvattu.

Julkaistu: 12.10.2018 8:53

Kliinisiä syöpätutkimuksia tehdään Suomessa saman verran kuin Romaniassa, kirjoittaa IS Plusin esimies Riika Kuuskoski.

Tulin kotiin myöhään töistä kuntosalin kautta ja avasin postit laiskasti. Äh, kutsu mammografiaan juuri sille hetkelle, jona aion istua bussissa Podgoricasta Kotoriin Montenegrossa, siis syyslomaviikolle.

Ja että johonkin helkkarin numeroon voi soittaa ja vaihtaa aikaa, kauankohan taas saa kuunnella pimputusta, tai sitten voi ylipitkässä nettiosoitteessa yrittää kirjautua ja yläreunan ihmesalasanalla vaihtaa aikaa. Mikä riesa!

Kirje osui käteen uudestaan nukkumaan mennessä yhdeltätoista, ja olin illan mittaan voimautunut sen verran, että yritin nettikirjautumista. Sepä sujuikin, ja jo seuraavalle aamulle oli vapaita aikoja.

Olin odotushuoneessa 8.59, piti olla 9.00–9.05. Kahden pukuhuoneen järjestelmässä rintakuvaaja oli tehokas ja pääsin heti sisään.

Töissä olin 9.17, ja kävelyyn työpaikalle oli kuitenkin kulunut lähes 10 minuuttia. Vau! Mietin sotea ja siunasin julkista terveydenhoitoa, joka oli ostanut seulonnan tehofirmalta.

Viime viikolla istuin drinksulla syöpätutkija Juha Klefströmin kanssa (vaikka alkoholinkäyttö lisää rintasyöpäriskiä). Roosa nauha -kampanjassa näkyvästi esillä ollut tutkimusjohtaja – hänen ryhmänsä sai pari vuotta sitten 300 000 euroa Roosa nauha -rahastosta – sanoi, että Suomi on maailman parhaita paikkoja sairastua rintasyöpään. Diagnoosin saa tarkasti ja nopeasti ja ihmiset ohjataan hoitoon ajoissa – kuten kahden lapsen äiti Janiina, jonka syöpätaistelusta uutisoimme torstaina.

Syövän hoidossa Suomi sen sijaan ei enää ole mallimaa, Klefström väitti. Uudet lääkkeet tulevat tänne hitaasti. Kliinisiä syöpätutkimuksia tehdään saman verran kuin Romaniassa. Rahaa ja resursseja on aivan liian vähän.

Yhä vaikeampia syöpiä pystyttäisiin hoitamaan, mutta yksilölliset hoidot ovat kalliita ja vaativat osaamista ja välineitä. Paljon toiveita herättävässä immunoterapiassa tuetaan potilaan immuunijärjestelmää, jotta elimistö pystyisi kukistamaan sairauden – mutta lääkkeet maksavat paljon eikä ole varmaa, osataanko niitä vielä käyttää oikein.

Tilanteen on muututtava tai hoidon taso Suomessa todella romahtaa, sanoi Klefström, tutkimuksesta täytyy tulla osa hoitoa ja hoidosta tutkimusta.

Kuvaavaa on, että tutkimusjohtajan oma palkka ei ole turvattu tammikuusta alkaen, vaikka hänen johtamansa kehutun tutkimusryhmän hankkeisiin on suuria summia saatu.

Tuloskirje mammografiastani ehti kotiin jo kolme viikkoa ennen lähtöä Montenegroon. Ei syöpäepäilyä, nyt. Joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu, uusmaalaisista vielä useampi. Tutuista on jo moni sairastanut.

Jos minun kohdalleni osuu, toivottavasti emme ole Romanian tasolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?