Terveys

Harmitonta turvotusta vai jotain vakavampaa? Näin tunnistat 10 vatsa- ja suolistovaivaa

Julkaistu:

Vatsa
Jos vatsavaiva ei hellitä kotikonsteilla, käy lääkärissä.
Kaasuttaa, turvottaa, on ripulia tai ummetusta, kipujakin. Vatsa- ja suolisto vaivaavat, mutta mikähän ongelma mahtaa olla kyseessä? Vatsa- ja suolistovaivojen syytä voi olla vaikea tunnistaa pelkkien oireiden perusteella.

Vatsavaivat jaetaan toiminnallisiin ja elimellisiin vatsavaivoihin. Elimellisten vaivojen taustalla on jokin sairaus. Tavallisimmat vatsa- ja suolistovaivat ovat toiminnallisia. Jos esimerkiksi turvottelu tai täyttymisen tunne tulee aterian jälkeen, se on usein merkki toiminnallisesta vaivasta. Niihin voi useimmiten vaikuttaa ruokavalinnoilla ja elämäntavoilla.

Tässä joitain vatsa- ja suolisto-ongelmien mahdollisia syitä:

1. Närästys

Närästys aiheuttaa polttavaa tunnetta rintalastan takana. Joskus hapanta nestettä ja mahan sisältöä voi nousta ruokatorven yläosaan ja suuhun asti. Närästystä aiheuttavat esimerkiksi erilaiset ruoat, kuten kahvi ja alkoholi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Mahahaava tai -tulehdus

Mahahaavaan tai -tulehdukseen liittyy närästystä ja vaihtelevia kipuja ylävatsalla. Usein kipua ilmenee öisin vatsan ollessa tyhjä. Syöminen helpottaa kipua.

3. Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus. Niiden oireita ovat muun muassa vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuumeilu sekä verinen uloste.

4. Munuaistulehdus tai munuaiskivet

Munuaisvaivat voivat aiheuttaa kovaa kipu vatsassa, kyljissä ja/tai selässä. Kipu tuntuu yleensä syvällä ja korkealla kylkiluiden alla, joskus myös nivusissa. Myös oksentelua, palelua, lämpöä, ripulia, tihentynyttä virtsaamistarvetta tai kipua virtsatessa voi esiintyä.

5. Sappikivet

Sappikivet oireilevat voimakkaalla ylävatsakivulla, joka voi säteillä selkään ja hartioihin. Kipu tulee usein kohtauksina. Sappivaivoihin voi myös liittyä oksentelua, lämmön nousua, ihon tai silmien kellastumista, palelua ja kutinaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

6. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Turvotus, tukala olo, kipu, kaasunmuodostus ja ripuli tai ummetus, on suomalaisilla tavallinen vaiva. Suurin osa näistä oireista kärsivistä täyttää ärtyvän suolen oireyhtymän kriteerit.

Lue lisää: Vaihda muutama ruoka-aine: turpoaminen ja kipu lievittyvät jopa kolmella neljästä

7. Keliakia

Keliakia on suolistosairaus, jossa elimistö ei kykene käsittelemään vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteeni-proteiinia. Tyypillisimmät oireet ovat ripuli, löysät ulosteet, ylävatsan turvotus, ilmavaivat ja painon lasku. Monilla oireet ovat lieviä, osalla niitä ei ole lainkaan.

8. Suolistosyöpä

Suolistosyöpä voi olla varhaisvaiheessa lähes oireeton. Tyypillisiä oireita ovat suolen toiminnan muutokset: esimerkiksi ripuli tai ummetus vaihtelevasti tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla. Suolitukoskin voi olla merkki syövästä. Yleisoireita, kuten laihtumista, vatsakipua ja ruokahalun heikentymistä, esiintyy myös ajoittain.

9. Laktoosi-intorelanssi

Yliherkkyys maitotuotteille voi ilmetä yliherkkyytenä maitosokerille eli laktoosille. Se aiheuttaa kipua, turvotusta ja ripulia. Maitoproteiiniallergia on yleisempää lapsilla. Siihen voi edellä mainittujen oireiden lisäksi liittyä myös vatsanväänteitä ja lamauttavaa päänsärkyä tai pahoinvointia.

10. Tavanomaiset suoliston toimintaan liittyvät pikkuvaivat

Pienet ilmavaivat ja turvottelu kuuluvat elämään. Jos vatsanympärys on illalla 2–3 senttiä suurempi kuin aamulla, mutta muuten suolistossa ei tapahdu kuin pientä kaasuttelua, kyse on todennäköisesti suoliston normaalista toiminnasta. Silloin suolistossa tapahtuu käymistä, mikä tekee hyvää tärkeille suolistobakteereille.

Selvitä vaivojen syy

Ihan vain päättelemällä ei voi olla täysin varma vatsaoireiden alkuperästä. Jos kipu ei hellitä kotikonsteilla, älä jää kotiin arvuuttelemaan vaan käy lääkärissä. Hälytysoireita ovat laihtuminen, kuumeilu tai se, että ulostaessa tulee verta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt