Terveys

Tutkimus: kannabis nuorille huomattavasti alkoholia vaarallisempaa – pysyvä vaikutus aivoihin

Julkaistu:

Teini-iässä aloitetun kannabiksen käytön havaittiin aiheuttavan juomista enemmän pitkäaikaista haittaa nuorten aivoille.
Kanadalaistutkimuksessa havaittiin, että teini-ikäisenä aloitettu kannabiksen käyttö vaikutti esimerkiksi nuorten ajattelukykyyn, muistiin ja käytöshäiriöiden syntyyn. Tiedossa on ollut, että nuorena alkanut alkoholinkäyttö vaikuttaa kielteisesti samoihin ominaisuuksiin, mutta tutkijoiden mukaan kannabiksen vaikutus oli tutkimuksessa alkoholia voimakkaampi.

Kannabiksen käytön haitallisuudessa erityistä oli tutkijoiden mukaan sen pitkäaikaisuus: kun alkoholin vaikutus aivoihin on lyhytaikaisempaa, muutti kannabis nuorten aivojen toimintaa pysyvästi. Haittavaikutuksen kerrotaan lisääntyneen käytetyn kannabiksen määrän myötä.

Montrealin yliopistossa tehtyä tutkimusta varten tarkasteltiin ja seurattiin 3800 nuorta neljän vuoden ajan. Tutkimusjakson alkaessa nuoret olivat noin 13-vuotiaita.

Tutkimuksesta uutisoineen BBC:n mukaan tutkijat kehottavat saatujen tulosten valossa nuoria pitäytymään kannabiksen käytöstä niin pitkään kuin mahdollista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt