Väsymys ja masennus voivatkin kertoa raudan puutteesta – katso lista salakavalista oireista

Raudanpuute on kameleontti oireiden aiheuttaja. Ylikunto ja työuupumuskin voivat johtua siitä, sanoo sisätautilääkäri.

Pelkkien oireiden perusteella ei voi sanoa varmaksi, että niiden taustalla on juuri raudanpuute.

18.9.2018 7:23

Väsyttää, mieli on matalalla, painokin on noussut ja turvottaa. Nämä – myös esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan sopivat – oireet voivatkin kertoa raudan puutteesta. Sitä voi vain olla vaikea tunnistaa.

– Raudanpuute on kameleontti oireiden aiheuttaja. Ylikunto ja työuupumuskin voivat johtua siitä, sanoo sisätautilääkäri Esa Soppi.

Raudanpuutoksen jäljille pääsemistä vaikeuttaa myös se, että raudanpuute ei aina ilmene anemiana, jossa hemoglobiini on selvästi matalalla. Noin 11 prosenttia naisista kärsii raudanpuutteesta ilman anemiaa. Elimistön rautavarastot ammottavat silloin tyhjillään, mutta hemoglobiini on normaali.

Pelkkien oireiden perusteella ei voi sanoa varmaksi, että niiden taustalla on juuri raudanpuute. Varsinkaan jos hemoglobiini ei ole madaltunut.

– Kuuntelen aina ensin, mitä potilas kertoo oireistaan. Pyrin selvittämään, onko hän esimerkiksi luovuttanut verta, ovatko kuukautiset olleet runsaat tai onko hän menettänyt synnytyksessä runsaasti verta, Soppi sanoo.

Masennus voi lievittyä raudan avulla

Puutokseen voivat vaikuttaa myös sairaudet kuten keliakia, leikkaukset, onnettomuudet ja perintötekijät. Jos äidillä on ollut raskauden aikana raudanpuutos, moni lapsikin kärsii siitä.

– Puutokseen vaikuttaa raudan menetys koko eliniän ajalta, Soppi sanoo.

Ongelman tunnistamista vaikeuttaa myös se, että oireet ilmenevät eri ihmisillä eri tavoin.

– Eräs nainen kertoi menneensä väsymyksen takia lääkäriin. Hän oli kävellyt sinne itse, vaikka hemoglobiini oli vain 40, Soppi kertoo.

Jotkut ovat puolestaan kertoneet ahdistuksesta ja masennuksesta, joka alkoikin lieventyä rautalääkityksen myötä.

Vaikea tunnistaa

Rautaa saa esimeriksi lihasta, sisäelimistä ja täysjyväviljasta. Etenkin naiset syövät kuitenkin niitä liian vähän, mikä voi johtaa raudanpuutteeseen. Innokkaille kuntoilijoille voi puolestaan tulla puutetta raudasta siksi, että kova harjoittelu kuluttaa rautavarastoja. Se, mistä raudanpuutos tarkalleen ottaen johtuu, ei aina saada selville.

Ferritiiniarvojen mittaaminen on hemoglobiinin ja perusverenkuvan tarkistamisen ohella keskeinen työkalu raudanpuutteen diagnosoinnissa. Ferritiini kertoo raudan varastoitumisesta ja imeytymisestä elimistöön. Jos sitä on alle 30 mikrogrammaa litrassa, raudanpuutos on selvä.

– Korkeammillakin arvoilla voi olla puutosta. Silloin tilanne on taas hankalampi tunnistaa. Viitearvot ovat mitä ovat, Soppi sanoo.

 Rautavarastojen täyttyminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie kuukausia, jopa vuoden.

Varastot täyttyvät hitaasti

Rauta on elimistölle tuiki tärkeä: se on hemoglobiinin sekä monen valkuaisen osa ja osallistuu hapen kuljetukseen sekä energian tuottamiseen. Rauta vaikuttaa niin aineenvaihduntaan kuin aivojen välittäjäaineiden toimintaan.

Raudan puutetta ei voi korjata ravinnolla, vaan avuksi täytyy ottaa rautatabletit. Keskimäärin lääkitys kestää kuudesta yhdeksään kuukautta, joskus pidempäänkin.

– Rautavarastojen täyttyminen vaatii kärsivällisyyttä ja vie kuukausia, jopa vuoden, Soppi sanoo.

Kääntöpuolena on se, että suun kautta otettava rautalääkitys ei sovi kaikille. Se voi aiheuttaa ripulia, ummetusta, vatsakipua tai kaikkia niitä. Jotkut eivät siedä rautaa yhtään. Jos puutos riivaa, mutta tabletteja ei voi ottaa, rautaa voidaan antaa suoraan suoneen.

Oireet ovat samankaltaisia myös kilpirauhasen vajaatoiminnassa.

– Arviolta 100 000 suomalaista syö kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkkeitä turhaan. Monella voikin olla puutetta raudasta, Soppi sanoo.

Raudanpuutoksen oireita

  • Poikkeava väsymys

  • Hajamielisyys

  • Keskittymiskyvyn heikkeneminen

  • Päänsärky

  • Hiusten lähtö

  • Turvotus

  • Lihas- ja nivelkivut

  • Painonnousu

  • Kohonnut leposyke

Oletko sinä kärsinyt raudanpuutoksesta? Millaisia oireita sait? Kerro kokemuksistasi osoitteeseen: noora.valkonen@iltasanomat.fi

Näin ehkäiset raudanpuutosta

Syö monipuolisesti

  • Liha, täysjyvävilja, sisäelimet ja linssit ovat hyviä raudan lähteitä.

  • C-vitamiini ja viljatuotteet auttavat rautaa imeytymään.

  • Imeytymistä voivat haitata esimerkiksi runsas maidon käyttö sekä pitkä happosalpaajahoito.

  • Älä käytä rautavalmisteita omatoimisesti. Se voi sotkea todellisia rauta-arvojasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?