Pysyvä talviaika on ihmiselle selkeästi paras vaihtoehto, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen - Terveys - Ilta-Sanomat

Pysyvä talviaika on ihmiselle selkeästi paras vaihtoehto, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen

Aamun valo virittää ihmisen sisäisen kellon.

Julkaistu: 13.9.2018 7:25

Valoisat aamut ja hämärät illat auttavat tahdistamaan sisäistä kelloa.

Kerroimme keskiviikkona, että kellojen siirtely talviajan ja kesäajan välillä voi loppua jo ensi vuonna. EU-komissio ehdottaa, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran ensi vuoden maaliskuussa tai lokakuussa riippuen siitä kumpaan aikaan maa haluaa jäädä.

Kumpi vaihtoehto olisi parempi, kesä- vai talviaika?

– Voi selkeästi sanoa, että terveyden kannalta parempi vaihtoehto on pysyvä normaaliaika eli talviaika, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Perustelut ovat nämä:

  • Valoisat aamut ja hämärät illat auttavat tahdistamaan sisäistä kelloa.

  • Pysyvä normaaliaika eli talviaika tarkoittaisi sitä, että maaliskuun lopulta lokakuun lopulle illat olisivat nykyistä hämärämpiä, koska ilta hämärtyisi ja aamu sarastaisi tunnin nykyistä aiemmin. Tämä olisi sisäisen kellon toimintaa tahdistava aikamerkki, joka edistää nukahtamista ja voisi johtaa parempiin yöuniin.

  • Suomalaisilla on univaikeuksia useimmiten kesäisin. Yhä useampi on iltavirkku ja moni kärsii unihäiriöistä. Pysyvään kesäaikaan siirtymisestä olisi odotettavissa, että nämä haitat yleistyvät tai voimistuvat edelleen.

Partosen mukaan pysyvän kesäajan aamut lokakuun lopulta maaliskuun lopulle puolestaan olisivat nykyistä pimeämpiä, koska aamu sarastaisi tunnin nykyistä myöhemmin. Tämä aiheuttaisi sisäisen kellon käyntiin lisää jätätystä. Se voi johtaa unirytmin muutoksiin, yöunen katkoksiin, väsymykseen ja mielialan laskuun.

12 vinkkiä parempaan uneen

Näistäkin asioista voi olla apua uneen:

1. Pidä säännöllinen rytmi

Herää joka aamu suurin piirtein samaan aikaan ja noudata säännöllistä rytmiä myös päivän mittaan. Päivällä voi tarvittaessa ottaa 15–20 minuutin päiväunet.

2. Harrasta liikuntaa

Raskas liikunta kannattaa kuitenkin lopettaa viimeistään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, sillä se kasvattaa stressihormonien eritystä ja vaikeuttaa nukahtamista.

3. Ole päivänvalossa

Jos haluaa nukkua hyvin, päivällä on saatava riittävästi valoa, mielellään ulkoilemalla. Vuorotyötä tekevän kannattaa aamulla yövuorosta lähtiessään välttää kirkasta valoa.

4. Luovu tupakasta ja vähennä kofeiinin käyttöä

Kofeiini vaikuttaa nukahtamista, ja tupakoitsijoiden uni on tutkimusten mukaan huonompaa kuin tupakoimattomien.

5. Laske kierroksia ajoissa

Vaikka raskasta liikuntaa kannattaa välttää, rauhallinen kävely ulkoilmassa helpottaa unen saantia. Myöskään henkisesti kuormittavaa tai luovuutta vaativaa työtä ei kannata tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa. Lukeminen tai ajan viettäminen läheisten kanssa voi auttaa rentoutumaan.

6. Syö kevyesti

Nukkumaan ei kannata mennä nälkäisenä, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen nukkumaanmenoa.

7. Kuuntele musiikkia

Rauhallinen musiikki palauttaa elimistön ylikierroksilta normaalitilaan. Verenpaine laskee, sydämen syke hidastuu ja stressihormonien tuotanto laskee.

8. Pidä huolihetki

Kirjoittaminen estää asioiden jatkuvan märehtimisen, joten kirjoita mieltä painavat huolet ylös ennen nukkumaanmenoa. Silloin ne eivät vaivaa yöllä.

9. Listaa päivän onnistumiset

Listaa ennen nukkumaanmenoa kolme asiaa, jotka ovat päivän aikana onnistuneet. Silloin mieleen jäävät hyvät asiat eivätkä huolet.

10. Pidä jalat lämpiminä

Pistä sukat jalkaan nukkumaan mennessä. Myös lämmin suihku voi auttaa nukahtamaan.

11. Tee vuoteessa vain asioita, jotka edistävät nukahtamista

Mene sänkyyn vasta kun olet väsynyt ja nouse ylös, jos et saa unta. Älä vilkuile kelloa tai hermoile, kun uni ei tule. Se vain vaikeuttaa nukahtamista.

12. Harkitse melatoniinia

Melatoniini tehoaa kausittaiseen unettomuuteen. Vuodenajasta riippumatta melatoniini auttaa säännöllisesti käytettynä pitkäaikaiseen unettomuuteen, jonka taustalla ei ole masennusta eikä muuta selvää syytä. Muissa tapauksissa melatoniinin hyöty nukahtamisessa voi jäädä pieneksi: se voi nopeuttaa unen tuloa 4–5 minuuttia.

Jos melatoniinia käyttää, se on otettava säännöllisesti, suunnilleen samaan aikaan illasta. Puolen yön jälkeen otettu melatoniini aiheuttaa vain lisäjätätystä sisäiseen kelloon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?