Jättitutkimus: Alkoholia ei kannattaisi juoda yhtään – ylilääkäri: ”Ei ole uusi tieto”

Alkoholin käyttöä ei kannata perustella mahdollisilla terveyshyödyillä, sanoo lääkäri.

12.9.2018 11:38

Yksikin annos alkoholia lisää terveysriskejä, kertoo uusi kansainvälinen tutkimus. Mistään alkoholimäärästä ei tutkimuksen mukaan ole hyötyä terveydelle.

– Se, että terveydellisistä syistä ei kannata juoda, ei ole sinänsä uusi tieto, sanoo ylilääkäri Margareeta Häkkinen A-klinikkasäätiöstä.

– Uutena asiana tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kokonaistaakkaa. Vaikka maltillisesta alkoholinkäytöstä olisi esimerkiksi jonkun tietyn sairauden kohdalla joku pieni hyöty, muiden sairauksien riski kasvaa alkoholia käytettäessä. Esimerkiksi rintasyöpäriski kasvaa suorassa suhteessa annosmääriin.

Aiemmissa tutkimuksissa on päädytty muun muassa siihen, että kohtuukäytöstä – eli yhdestä kahdesta annoksesta päivässä – voi olla esimerkiksi sydänsairauksien ehkäisyssä hyötyä.

Lue lisää: Juotko liikaa alkoholia? Vastaa 10 kysymykseen, yhdenkin kyllä-vastauksen pitäisi herätellä

”Noudata suosituksia”

Uudessa tutkimuksessa pääteltiin, että yksikin annos päivässä vuoden ajan nostaa alkoholiin liittyvien terveysongelmien riskiä.

Tyypillisiä ongelmia ovat Häkkisen mukaan muun muassa unihäiriöt, maksasairaudet, ylipaino, mielenterveysongelmat ja kohonnut verenpaine. Haittojen laajuus riippuu siitä, kuinka paljon alkoholia käyttää.

Käypä hoito -suosituksessa puolletaan raittiutta tai alkoholinkäytön vähentämistä tasolle, josta ei ole keskimäärin haittaa. Tasoa kutsutaan riskirajaksi. Maltillisen riskin raja on miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa.

  • Katso lisää alkoholin riskirajoista artikkelin yllä olevalta videolta.

Pitäisikö rajaa uuden tutkimuksen valossa tiukentaa?

– Sanoisin, että nykysuosituksia kannattaa noudattaa. Alkoholista ei saa sellaisia terveyshyötyjä, joita ei voi saada terveellisillä elintavoilla. Eli käyttöä ei kannata terveyssyillä perustella.

Tutkimuksessa selvitettiin alkoholinkäyttöä yhteensä 195 maassa ja tarkasteltiin aikaisempi tutkimuksia. Lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa ilmestyneestä tutkimuksesta kirjoittaa muun muassa New York Times.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?