Terveys

Pitääkö kaulalle tulleesta patista huolestua? Lääkärin nyrkkisääntö paljastaa, milloin pitää mennä lääkäriin

Julkaistu:

Me Naiset
Neljän viikon sääntö on hyvä muistaa, jos kaulaan ilmaantuu muhkura.
Kaulalle ilmestyvä patti voi säikäyttää toden teolla. Laulaja Jippu kertoi hiljattain radio-ohjelmassaan, että hänellä epäiltiin kesällä lymfoomaa. Epäily johtui Jipun kaulasta löytyneestä patista, joka vaikutti ensimmäisten näytteiden perusteella olevan pahanlaatuinen kasvain. Jipun turvonnut imusolmuke leikattiin, eikä lymfoomaa lopulta löytynyt.

Mistä tietää, milloin kaulapatin vuoksi tulisi hakeutua lääkäriin? Yleislääketieteen erikoislääkäri Paula Pihlaja Lääkärikeskus Aavalta sanoo, että ikä vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka herkästi patista tulisi huolestua.

– Jos on kysymys lapsesta, nuoresta tai alle 40-vuotiaasta aikuisesta, suurin osa kaulapateista liittyy tulehdukseen. Tällöin ne ovat yleensä symmetrisesti molemmin puolin kaulaa ja häviävät tai ainakin pienentyvät kahdesta neljään viikossa, Pihlaja kertoo.

– Mikäli kyseessä on yli 40-vuotias ja kyhmy on uusi eikä selkeästi liity vaikka angiinaan tai muuhun nielutulehdukseen, täytyy herkästi epäillä, että se voi olla pahanlaatuinen kasvain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös nuorilla aikuisilla patissa voi olla kyse kasvaimesta, mutta ne ovat yleensä hyvänlaatuisia.

Neljän viikon sääntö

– Patti tulee tutkia, mikäli se ei ala neljän viikon kuluessa ainakin pienenemään. Läpimitaltaan vähintään kaksi senttimetriä olevia patteja tulee seurata erityisen tarkasti, neuvoo Pihlaja.

– Pienempienkin pattien osalta jatkoselvittely on tarpeen, mikäli ne eivät kuukauden kuluessa ala katoamaan. Pihlaja muistuttaa, että pahanlaatuisilla kasvaimilla on taipumus kasvaa.

Itse patin lisäksi on hyvä seurata mahdollisia muita oireita. Ne voivat kieliä erilaisten syöpien lisäksi tuberkuloosista, toksoplasmasta tai jänisrutosta.

– Jos esimerkiksi patit ovat kivuliaita, on nielemisen vaikeutta, ääni käheytyy ilman infektiota tai on yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, laihtumista tai yöhikoilua, ne voivat olla merkkejä jostain vakavammasta, Pihlaja sanoo.

Kipu ei kerro kaikkea

Se, onko patti kipeä, ei kuitenkaan suoraan kerro sen vaarallisuudesta.

– Moneen infektioon liittyvät kivuliaat imusolmukkeet. Kivuton patti taas voi hyvinkin olla pahanlaatuinen kasvain.

Patin huomatessaan on siis tärkeintä seurata sen koon muutoksia. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että lääkäriin tulee hakeutua, jos patin koko ei neljässä viikossa muutu tai suurenee. Yli 40-vuotiaiden ja niiden, joilla on aiemmin ollut syöpä, tulee olla pattien suhteen erityisen tarkkoja.

Lue lisää:

Mistä tietää, onko luomi pahanlaatuinen? Helppo muistisääntö auttaa tunnistamaan

24-vuotiaan Stinan päänsärky paljastui aivosyöväksi

Milloin kivusta pitää huolestua ja 10 muuta kysymystä vatsavaivoista – lääkäri vastaa

Suurtutkimus rintasyövän hoidosta: kemoterapia on monelle tarpeetonta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt