Yksi lukema kertoo, onko riskisi saada rasvamaksa merkittävästi kohonnut – tiedätkö oman lukusi? - Terveys - Ilta-Sanomat

Yksi lukema kertoo, onko riskisi saada rasvamaksa merkittävästi kohonnut – tiedätkö oman lukusi?

Rasvamaksa ei ole vain rappioalkoholistien sairaus.

Ylipaino on alkoholiakin suurempi rasvamaksan riskitekijä.

9.9.2018 14:02

Moni kuvittelee, että rasvamaksa vaivaa vain pahasti alkoholisoituneita. Niin ei enää ole, sillä nykypäivänä ylipaino on alkoholiakin suurempi rasvamaksan riskitekijä.

Suomessa voidaan puhua jopa epidemiasta: nykyisin jopa 30 prosentilla 45–74-vuotiaista on rasvoittunut maksa. Kyseessä on maamme yleisin maksasairaus.

Maksa-arvot eivät kerro kaikkea

Pelkät laboratoriokokeet eivät kerro koko totuutta maksan kunnosta. Arviolta 70 prosenttia rasvamaksoista jäisi diagnosoimatta, jos tuijotettaisiin pelkästään maksa-arvoja.

Tarkemman arvion maksan kunnosta kertovat paino ja vyötärönympärys. Useimmiten kyse on rasvamaksasta, jos vyötärörasvaa on niin kutsutuksi omenalihavuudeksi asti.

Oma tilanne on helppo tarkistaa mittanauhalla: jos mitta alimpien kylkiluiden ja lonkkaluun harjanteen puolivälin kohdalta on naisella yli 80 senttiä ja miehellä yli 94 senttiä, elämäntapoja on syytä tarkastella kriittisesti.

Kiireellistä elämänmuutosta tarvitaan, jos luvut ovat 90 ja 100 senttiä. Nuo senttimäärät kertovat selvästi, että rasvan määrä vyötäröllä on kasvanut sairastuttavan suureksi, ja maksa on todennäköisesti rasvoittunut.

Uni, ravinto ja liikunta auttavat

Elämäntapamuutos on avainasemassa rasvamaksan hoidossa. Liikunnan lisääminen on hyvä alku ja jo vähäinen määräkin auttaa. On parempi lähteä liikkeelle hitaasti kuin nopealla rykäyksellä. Keho tarvitsee aikaa tottua muutoksiin.

Riittävällä unella ja terveellisellä ravinnolla on ratkaiseva vaikutus maksan kuntoon. Maksaa hellivä ruokavalio koostuu kuitupitoisesta ruoasta, laadukkaista rasvoista, maltillisesta määrästä proteiinia joka aterialla ja sopivista ateriakoosta ja -väleistä.

Lähteenä käytetty Marja Ruudin teosta Maksa kuntoon – ehkäise ja hoida rasvamaksa ruokavaliolla (Gummerus).

Lue lisää:

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Terveysriskejä vai silkkaa estetiikkaa – mitä ulkonäöstä voi päätellä?

Milloin kivusta pitää huolestua ja 10 muuta kysymystä vatsavaivoista – lääkäri vastaa

”Jokainen liikuttu minuutti on parempi kuin ei mitään” – Jenny, 37, aloitti liikunnallisen elämän nollasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?