Testaa kauanko jaksat roikkua – se voi ennustaa elinikäsi pituutta - Terveys - Ilta-Sanomat

Testaa kauanko jaksat roikkua – se voi ennustaa elinikäsi pituutta

Käden puristusvoima on yksi käypä terveysmittari.

7.9.2018 15:55

Leikkipuiston ohi kävellessä tai siellä vieraillessa silmiin osuus usein telineissä roikkuvia lapsia. Roikkuminen tekisi hyvää aikuisillekin, sillä se vahvistaa monipuolisesti ylävartalon lihaksia ja venyttää kehoa.

Se, kuinka kauan jaksat roikkua, kertoo sekä lihaskunnostasi että puristusvoimastasi.

– Hyvällä puristusvoimalla ja pitkällä eliniällä on löydetty yhteyksiä, sanoo testauspäällikkö Pekka Pulkkinen Vierumäen urheiluopistolta.

Asiaa selvittäneeseen norjalaistutkimukseen osallistui lähes seitsemäntuhatta 50–80-vuotiasta norjalaista, joita seurattiin keskimäärin 17 vuotta. Tulosten perusteella heikko käden puristusvoima liittyy paitsi suurempaan kokonaiskuolleisuuteen myös suurentuneeseen riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, hengityssairauksiin ja ulkoisiin syihin.

Käden puristusvoiman ja kuolleisuuden yhteys oli sitä voimakkaampi, mitä heikompi puristus oli. Se havaittiin kaikenikäisillä sekä miehillä että naisilla. Tuloksia eivät selittäneet erot elämäntavoissa tai muissa riskitekijöissä.

Roiku rennosti ja lisää aikaa voimien karttuessa.

Näin kehität puristusvoimaa roikkumalla

Puristusvoimaa kannattaa siis kehittää. Sillä on myös merkitystä arjessa. Kun näpeissä on puhtia, kauppakassikin kulkee sujuvammin kotiin.

Noin 30 sekuntia roikkumista leuanvetotangossa on hyvä minimitavoite. Myös puolapuita voi käyttää harjoittelussa.

  • Roiku tangossa tai puolapuilla rennosti hartioita jännittämättä.

  • Tavoittele 30 sekunnin aikaa.

  • Jos roikkuminen tuntuu hankalalta, voit tukea alkuun jalkojasi vaikka penkin päällä.

  • Roiku esimerkiksi joka toinen päivä 3 x 10 sekuntia ja pidennä aikaa voimien lisääntyessä.

Jos sinulla on tuki- ja liikuntaelinsairauksia tai runsaasti ylipainoa, keskustele ennen harjoittelun mahdollista aloittamista asiantuntijan kanssa.

Käden puristusvoimaa käytetään yleisesti terveydentilan mittarina, sillä se on helppo ja hyvä keino arvioida kehon heikkenemistä ja vanhenemista. Puristusvoima kertoa myös diabetesta sairastavien ennusteesta. Puristusvoimaa mitataan yleisemmin puristusvoimamittarilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?