Terveys

Tippuritartuntoja ennätysmäärä – salakavala seksitauti on usein oireeton, mutta joitain merkkejä on

Julkaistu:

Sukupuolitaudit
Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna ennätysmäärä. Tunnistaisitko oireet?
Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa, kertoo THL. Esimerkiksi tippuritartuntoja todettiin viime vuonna ennätysmäärä, lähes 600. Se on 181 tartuntaa enemmän kuin edellisvuonna. Tiedot käyvät ilmi THL:n julkaisemasta Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportista.

Todettujen tippuritapausten määrän kasvuun on useita syitä. Nykyisin käytössä oleva yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista, koska samalla testillä voidaan todeta sekä klamydia- että tippuritartunta.

Lue lisää: Sukupuolitautien kotitestaus madaltaa kynnystä selvittää tartunta – nämä taudit voit testata kotona

Tippurin lisäksi myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet, mutta viime vuonna niiden kasvutahti hidastui. Tippuri oli jo harvinaistumassa, mutta tapausten määrä lähti nousuun.

Usein oireeton

Tippuri on usein oireeton. Naisilla itämisaika on kahdesta kolmeen viikkoon, jonka jälkeen oireina saattaa esiintyä lievää alavatsakipua ja epämääräistä valkovuotoa. Virtsatessa saattaa tuntua myös kirvelyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miehillä tippuri aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta voi valua myös vaaleanharmaata tai kellertävää eritettä. Jos tippuri on tarttunut anaaliseksin tai suuseksin välityksellä, oireet voivat ilmetä peräsuolen tulehduksena tai nielutulehduksena.

Seksitautien riskiä lisäävät suojaamaton seksi sekä useat seksipartnerit.

Lue lisää: 5 usein oireetonta sukupuolitautia, joita voit kantaa tietämättäsi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt