Terveys

Väsymys voi olla salakavalan maksasairauden ensimmäinen merkki

Julkaistu:

Maksa
Kaikki maksasairaudet eivät suinkaan johdu alkoholista.
– Kun sairastuin, minulla ei ollut ketään, jonka kanssa olisin puhunut sairaudesta. Kukaan tutuistani tai läheisistäni ei ollut kuullut muusta kuin alkoholista johtuvasta maksakirroosista. Sen vuoksi en halunnut edes kertoa sairastumisestani muille kuin läheisilleni, kertoo Tiina Parri-Lindqvist Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Hänellä todettiin vuonna 1995 PBC eli primaari biliaari kolangiitti. Se on tulehduksellinen maksasairaus, jonka tyypillisiä oireita ovat häiritsevä väsymys ja kova kutina.

PBC todetaan useimmiten sattumalta oireettomassa vaiheessa esimerkiksi terveystarkastuksessa, kun selvitetään syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. Se on yleisempi naisilla.

PBC todetaan keskimäärin 58 vuoden iässä. Synnynnäisen alttiuden sairastua voivat laukaista ympäristön kemiallinen ärsytys kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

PBC aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa sappiteiden vaurioitumiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella, mikä voi johtaa ajan kuluessa maksakirroosiin.

Väsymystä ja sietämätöntä kutinaa

PBC:n yleisin oire on väsymys, joka ei riipu sairauden vaikeusasteesta. Sairauden jatkuessa jopa 80 prosentilla on elämää häiritsevää uupumusta. Toinen yleinen oire on sietämätön kutina. Sairauteen voi liittyä myös osteoporoosia, kolesteroliarvojen nousua, niveloireita sekä suun ja silmien kuivuutta.

PBC:n oireet ovat usein näkymättömiä. Sen vuoksi läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon sairaus vaikuttaa elämänlaatuun. Moni luulee virheellisesti, että kaikki maksasairaudet johtuvat alkoholista.

– Vertaistuki on tärkeää, koska toinen sairastunut puhuu samaa kieltä. Asioista saa puhua niiden oikeilla nimillä. Toinen ymmärtää oireet ilman, että pitää sinua luulosairaana, Marjo Mäkelä sanoo.

Myös Mäkelällä todettiin PBC neljä vuotta sitten.

Lue lisää: Suomalaiset herkuttelevat maksansa sairaiksi – syömisen takia tehdään jo maksansiirtoja

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt