Terveys

Suussa muhiva ikävä vaiva voi altistaa myös syövälle

Julkaistu:

Terveys
Erityisesti parodontiitti liittyi suurentuneeseen keuhkosyövän sekä paksu- ja peräsuolisyövän riskiin.
Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti voi suurentaa riskiä sairastua syöpään, tuore tutkimus osoittaa. Samanlainen yhteys on aiemmin havaittu myös sydäninfarktien ja aivoverenkiertohäiriöiden kohdalla. Todennäköinen selitys on parodontiitin aiheuttama tulehdustila.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä, ja ne perustuvat 7 500 miehen ja naisen viisitoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 1 600 osallistujaa sairastui ja 550 menehtyi syöpään.

Vaikeaoireista parodontiittia potevat sairastuivat syöpään noin neljänneksen todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset osallistujat. Tämä todettiin riippumatta siitä tupakoiko henkilö vai ei.

Erityisesti parodontiitti liittyi suurentuneeseen keuhkosyövän sekä paksu- ja peräsuolisyövän riskiin. Ne kummatkin olivat noin kaksi kertaa yleisempiä parodontiittipotilailla, tulokset osoittivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parodontiittiin liittyy jatkuva tulehdustila, ja monien syöpien taustalla voi olla samankaltaisia mekanismeja. On silti mahdollista, että jokin kolmas seikka, joka altistaa sekä parodontiitille että syöville, on vaikuttanut tuloksiin. Oli yhteyden taustalla lopulta mikä tahansa mekanismi, hampaiden terveydestä kannattaa pitää jokaisen huolta. Parodontiittia voi ehkäistä pesemällä hampaat säännöllisesti ja käymällä hammastarkastuksissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt