Terveys

THL varoittaa: Lentoasema osoittautui flunssapesäkkeeksi – virus voi tarttua täysin yllättävistä paikoista

Julkaistu:

Lentoasemien pinnoilla, joita kosketellaan paljon, esiintyy usein hengitystieviruksia. Eniten viruksia esiintyy turvatarkastuksen tarjottimissa, selviää suomalais-englantilaisesta tutkimuksesta.
Viruksia löytyi kymmenesosasta Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetuista näytteistä, jotka olivat peräisin muun muassa lasten leikkitilasta ja passintarkastuksen tiskiltä. Yllättäen hengitystieviruksia ei löytynyt vessojen pinnoilta ollenkaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Yleisin virus kentällä oli nuhakuumetta aiheuttava rinovirus, mutta löydösten joukkoon kuului myös influenssa A -virus, adenovirus ja koronavirus.

Viruksia löytyi tarjottimien lisäksi myös esimerkiksi leikkipaikan muovikoirasta, lentokentän apteekin maksupäätteestä ja rappusten kaiteista.

Tutkimuksen tavoitteena on valmistautua vakavan infektiotaudin leviämiseen lentokentällä, THL kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarjottimia ei voi välttää

Erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä ei ihmettele sitä, että viruksia löydettiin runsaasti turvatarkastusten muovitarjottimista, joita useimpien matkustajien pitää käsitellä.

– Tarjottimet ovat jatkuvasti kierrossa. Matkustaja voi puolestaan erittää virusta jopa vuorokauden ennen kuin hänellä on varsinaisia oireita.

Vessoista tutkittiin ovien lukkoja ja pönttöjen painikkeita. Niistä ei löytynyt hengitystieviruksia, mutta se ei Ikosen mukaan sulje pois sitä, että tiloissa voi olla suolistoperäisiä bakteereita.

Tutkimus tehtiin talven 2016 influenssaepidemian aikana. Se on osa EU-rahoitettuja tutkimuksia, joissa selvitetään vakavien infektioiden leviämistä isoissa liikennekeskuksissa. Tavoitteena on torjua esimerkiksi seuraavaa influenssa A -viruksen aiheuttamaa pandemiaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikonen muistuttaa, että käsienpesu on tärkeää infektioiden torjunnassa. Yskiä ja aivastaa puolestaan pitäisi joko paperinenäliinaan tai hihaan, ei käteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt