Terveys

Tutkimus: Ilmansaasteet tuhoavat jopa monen kouluvuoden verran ihmisen älykkyyttä

Julkaistu:

Kiinassa tehty tutkimus osoittaa, että ilmansaasteet vaikuttavat erityisesti vanhojen miesten älykkyyteen.
Ilmansaasteilla on uuden tutkimuksen mukaan suuri vaikutus älykkyyteen, kertovat muun muassa brittimediat The Guardian ja BBC.

Tutkimus antaa viitteitä siitä, että saastuneen ilman hengittäminen vaikuttaa muuhunkin kuin fyysiseen terveyteen. Vaikutukset yhteiskuntaan ulottuvat syvemmälle, kuin aiemmin on tiedetty.

Tutkimukset suoritettiin Kiinassa, mutta tulokset ovat olennaisia lähes kaikille maailman ihmisille, kirjoittaa Guardian. Huhtikuussa julkaistun tutkimuksen mukaan noin 95 prosenttia maailman ihmisistä hengittää vaarallista ilmaa.


Vaikuttaa kuin kouluvuoden menetys

Ilmansaasteiden vaikutusta älykkyyteen kartoittava tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) -nimisessä julkaisussa. Tutkittavina henkilöinä oli 20 000 henkilöä ympäri Kiinaa neljän vuosien 2010 ja 2014 välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Henkilöt tekivät kieleen ja matematiikkaan liittyviä tehtäviä.

Tutkimuksen mukaan korkeat saasteluvut johtivat merkittäviin pudotuksiin sekä kielellisiä että matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä.

– Saastunut ilma voi kenellä tahansa johtaa samaan tulokseen kuin kokonaisen vuoden menettäminen koulunkäynnissä, kertoo tutkimusyhmään kuuluva Xi Cheng Yalen yliopiston kansanterveystieteen laitokselta.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että ilmansaasteista on haittaa opiskelijoiden kognitiivisille kyvyille, mutta uudessa tutkimuksessa otettiin huomioon kaikki ikäryhmät sekä erot miesten ja naisten välillä.

Chengin mukaan vaikutukset ovat pahimpia yli 64-vuotiailla miehillä, joilla on matala koulutustaso.

– Jos heidän kohdallaan lasketaan menetyksen taso, kyse on kouluvuosissa mitattuna useiden vuosien menetyksestä.


Koetuloksia verrattiin alueelta mitattuihin typpidioksidi- ja rikkidioksiditasoihin.

Mitä kauimmin ihmiset olivat altistuneet saasteille, sitä enemmän saasteille altistumisesta oli ehtinyt muodostua haittaa. Saasteet vaikuttivat enemmän miehiin kuin naisiin ja enemmän kielellisiin kuin matemaattisiin kykyihin.

Samoja henkilöitä tutkittiin kahtena peräkkäisenä vuonna.

Lyhyt- ja pitkäaikaisia vaikutuksia

Pitkäaikaisten vaikutusten lisäksi saasteilla havaittiin olevan myös lyhytaikaisia vaikutuksia älykkyyteen. Chen huomauttaa, että lyhytaikaisellakin saastealtistuksella on vaikutusta esimerkiksi opiskelijoille, joiden koepäivät sattuvat saasteiseen aikaan.

– Mutta ratkaisuun ei ole oikotietä. Hallitusten todellakin täytyy tehdä konkreettisia toimenpiteitä ilmansaasteiden vähentämiseksi. Sillä on vaikutusta inhimilliseen pääomaan, mikä on yksi tärkeimmistä talouskasvua lisäävistä voimista, Chen sanoo.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailman 20 saastuneinta kaupunkia sijaitsee kehittyvissä maissa. Kiinassa saastetasot ylittävät WHO:n raja-arvot keskimäärin kolminkertaisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt