Terveys

Näppylä naamassa ei välttämättä ole finni – joskus se voi kertoa ihan muusta ongelmasta

Julkaistu:

Iho-ongelmat
Karvatuppikin voi tulehtua ja kipeytyä.
Pahimmillaan kosketusarka, parhaimmillaan pieni kohouma, jonka saa kutakuinkin peittoon peitevoiteella. Näppylä voi ilmestyä liki mihin tahansa. Se ei silti välttämättä ole akneen liittyvä finni eli tukkeutumisesta tulehtunut ihohuokonen.

Sen sijaan kyse voi olla esimerkiksi näistä:

1. Ruusufinni

Ruusufinni on krooninen ihosairaus ja melko tavallinen kasvojen kuokkavieras. Ruusufinnin tunnistaa siitä, että poskiin, nenään, otsaan tai leukaan ilmestyy punoitusta, hiusverisuonia ja märkäpäitä. Aknenäppylät ovat yleensä isompia kuin ruusufinnissä.

Lue lisää: Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

2. Herpes

Finniltä epämääräisesti näyttävä ihomuutos voi olla myös herpes. Se aiheuttaa infektion yleensä kasvoissa, pakaroissa tai sukuelimissä. Yskänrokko alkaa tavallisesti punoituksella, kutinalla ja pistelyllä. Parin päivän kuluessa puhkeaa rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertäviä. Herpes aktivoituu helpommin stressin tai jonkin muun infektion, kuten flunssan seurauksena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Karvatuppitulehdus

Aknenäppyä voi muistuttaa myös karvatuppitulehdus eli follikuliitti, joka voi olla hyvinkin kipeä. Karvatuppi voi tulehtua, sijaitsee se sitten missä kohtaa kehoa tahansa. Tulehdus voi iskeä esimerkiksi pakaroihin. Märkäpään keskellä on aina karva.

Näin hoidat

Muistathan, että näppylöitä ei parane puristella – on kyse sitten aknesta tai muista näpyistä. Liian kovalla puristelulla ihoon voi jäädä jopa arpi. Sormista ihoille siirtyy helposti lisää bakteereja ja epäpuhtauksia.

Lue lisää: Karu kuva osoittaa, miksi finnejä ei saa puristella

Ruusufinniin ei ole varsinaista parannuskeinoa. Fiksuinta on välttää niitä asioita, joiden itse havaitsee vaikuttavan ihon kuntoon. Esimerkiksi aurinko voi pahentaa iho-oireita. Voiteiden lisäksi ruusufinniä voidaan hoitaa sisäisesti antibiooteilla.

Ihon uusiutuva herpesinfektio parantuu ilman hoitoa 1,5–4 viikossa. Lieväoireista uusiutuvaa herpestä ei tarvitse hoitaa. Paikallishoitona monet käyttävät reseptivapaita lääkkeitä. Niiden teho ei kuitenkaan ole usein kovinkaan hyvä. Voimakkaampi teho on suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Karvatuppitulehdusta voi hoitaa pesemällä tulehduskohta vedellä ja saippualla kahdesti päivässä. Tulehduskohta kannattaa kuivata pesun jälkeen puhtaalla pyyhkeellä ja levittää alueelle antiseptistä voidetta muutaman päivän ajan. Jos follikuliitti uusiutuu usein, sitä voi kokeilla hävittää antibioottivoiteella.

Kiusaus kaivella sisäänpäin kasvaneita karvoja esimerkiksi pinseteillä voi olla suuri. Jätä silti ne rauhaan, sillä sörkkiminen voi ärsyttää ihoa entisestään. Myös raapiminen voi pahentaa tulehdusta.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt