Terveys

Diabeetikon terveysriskejä voi kumota hyvällä hoidolla

Julkaistu:

Diabetes
Uuden tutkimuksen mukaan tärkeintä on saavuttaa hyvä glukoositasapaino, sillä se auttaa välttymään sydäninfarkteilta sekä aivoverenkiertohäiriöiltä.
Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin, mutta nämä riskit voidaan pitkälti estää. Tämä onnistuu välttämällä viisi keskeistä riskitekijää, ruotsalaistutkimus osoittaa.

New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus perustuu 270 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ja 1,4 miljoonan terveen verrokin rekisteritietoihin kuuden vuoden ajalta. Seurannan aikana yhteensä 175 000 osallistujaa menehtyi.

Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin ja menehtyivät niihin todennäköisemmin kuin verrokit, mutta riskit pienenivät tasaisesti sitä mukaa, mitä vähemmän riskitekijöitä potilaalla oli. Eroja ei käytännössä enää ollut savuttomilla potilailla, joiden veren glukoositasapaino oli hyvällä tolalla ja joiden LDL-kolesterolitasot, virtsan albumiinipitoisuus ja verenpaine olivat tavoitteiden puitteissa.

Potilaan ennusteen kannalta tärkeintä oli saavuttaa hyvä glukoositasapaino, sillä se auttoi välttymään sydäninfarkteilta sekä aivoverenkiertohäiriöiltä. Tupakoinnilla oli puolestaan suurin vaikutus kuolleisuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka keskeisiltä riskitekijöiltä välttyminen ja niiden hoitaminen ehkäisivät monia sairastumisia, diabetespotilaat silti sairastuivat sydämen vajaatoimintaan ja joutuivat sairaalahoitoon sen vuoksi 45 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset verrokit.

Tyypin 2 diabetesta pidetään lähinnä aikuisten sairautena ja sitä kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Lihavuuden yleistymisen myötä tyypin 2 diabetes todetaan kuitenkin yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla. Valtaosa siihen nuorena sairastuvista on lihavia ja monien suvussa diabeetikoita on enemmänkin.

Nyt julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa lihavuuden ja laihduttamisen vaikutuksia ei tarkasteltu, mutta laihduttaminen voi jopa parantaa tyypin 2 diabeteksen, tutkimuksista tiedetään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yhdysvaltain apulaisoikeusministeri Rosenstein jatkaa tehtävässään ainakin toistaiseksi – tapaa Trumpin torstaina
   Ulkomaat
  3. Tunti sitten
  4. Erkki Tuomioja: Antti Rinne suunnitteli Sdp:n puheenjohtajan vaihtamista jo 1999
   Politiikka
  5. Sauli Niinistö palautti Tarja Halosen hautaaman perinteen ja toivottaa suomalaisille Jumalan siunausta – kertoo taustoista tuoreessa kirjassa
   Kotimaa
  6. 2 tuntia sitten
  7. Erkki Tuomiojan päiväkirjat: Lipponen heristeli nyrkkiään Ruotsin pää­ministerille vessassa – presidentti ehti väliin
   Kotimaa
  8. Sauli Niinistö kommentoi kohtaamista Spike Leen kanssa – kertoi huippu­ohjaajan kokeneen Suomessa jotain unohtumatonta
   Viihde
  9. Luka Modric vuoden paras jalkapalloilija – päätti Ronaldon ja Messin valtakauden
   Jalkapallo
  10. Lakialoite maakauppojen rajoittamisesta torpattiin viime hallitus­kaudella: ”Airiston Helmen tapaus olisi tyyppiesi­merkki...”
   Politiikka
  11. Mustan Amerikan väkevä ääni – Spike Lee kertoi Suomessa uransa vaiheista ja siitä, miksi rotujännitteistä kertominen on tärkeää
   TV & elokuvat
  12. Antti Kaikkonen kutsui keskustan kansanedustajat äkisti Sipilän luo: ”Ei kommentoitavaa tässä vaiheessa”
   Politiikka
  13. 4 tuntia sitten
  14. Maajussi-Tuomo toivotti Marjon tervetulleeksi suudelmalla – morsianehdokas yllättyi tempusta: ”Epäilevänä ihmisenä mietin...”
   Viihde
  15. Näytä lisää