Miksi jollekin tulee syöpä ja toiselle ei? Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin välttää

Useampi kuin joka toinen tänään syntyvä länsimaalainen lapsi saa elämänsä aikana syövän.

Mitä vanhemmaksi elämme, sitä useammalta meistä löydetään syöpä.

26.8.2018 12:45

Tuhannesta 40-vuotiaasta vain yksi tai kaksi sairastuu, mutta kun ikää tulee mittariin 70, riski on jo monikymmenkertainen: yksi viidestäkymmenestä miehestä ja yksi sadasta naisesta sairastuu. Syövän esiintyvyys kasvaa muun muassa siksi, että väestö elää huomattavasti pidempään kuin aikaisemmin.

Tämä selviää perinnöllisyyslääkärin ja kantasolututkijan Kirmo Wartiovaaran kirjoittamasta Miksi minä? Syöpäsolun tarina -kirjasta, jossa syöpää tarkastellaan monista eri näkökulmista.

Wartiovaaran mukaan ikä on syövän riskitekijöistä kaikkein suurin.

– Mitä vanhemmaksi elämme, sitä useammalta meistä löydetään syöpä. Tupakoivilla ikääntyneillä on toki suurin riski, mutta ihan tavallista ilmaakin hengittävien kansalaisten elimistössä syntyy joka päivä haitallisia kemikaaliyhdisteitä, jotka ovat myrkkyä DNA:n koskemattomuudelle.

Syövässä on kyse hallitsemattomasta solujen kasvusta.

– Jossain päin kehoa yksinkertaisesti syntyy tarpeeseen nähden liikaa uusia soluja, eikä kudostasapaino enää pysty pitämään huolta kehon prosessien normaalista sujumisesta, Wartiovaara kirjoittaa.

– Liikakasvusta seuraa yleensä aluksi paikallinen kasvain, esimerkiksi pallukka johonkin, jonne se ei kuulu.

Syöpäkin on osa normaalia biologiaa

Wartiovaara kuvailee syöpäsolua monisoluisen organismin kekseliääksi jäseneksi, joka on vähitellen unohtanut normaalit hyvät käytöstavat.

– On hyvä muistaa, ettei kyseessä ole mikään yliluonnollinen asia, vaan syöpä koostuu samankaltaisista elävistä soluista kuin muukin kehomme. Se on osa ihan normaalia biologiaa.

Perinnöllisyyslääkäri toteaa hyvin monen aineen aiheuttavan syöpää. Kyse on vain määristä.

– Jos kerrotaan, että jokin aine on syöpävaarallinen, kyse on pelottelusta, jos ei altisteen määrää ilmoiteta.

– On vaikea sanoa, mikä yksittäinen asia vaikuttaa yksittäisen ihmisen kohdalla, mutta jos koko Suomi lakkaa syömästä lihaa, suolistosyövän esiintyvyys Suomessa laskee. Minulla on kuitenkin ollut paljon kasvissyöjäpotilaita, jotka ovat eläneet terveellisesti ja silti saaneet suolistosyövän.

Jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin välttää

Kaikista syövistä 5–10 prosenttia on perinnöllisiä. Useimmiten kyse on vallitsevasti periytyvästä yhden geenin virheestä.

Wartiovaaran mukaan perinnöllistä syöpäalttiutta aiheuttavia virheitä tunnetaan nykyään yli 150 geenistä. Niistä useimmat ovat hyvin harvinaisia, mutta poikkeuksiakin on.

– Yleisimmät perinnölliset syöpäalttiusgeenien virheet aiheuttavat muutenkin yleisiä syöpiä, kuten rinta- ja munasarjasyöpää sekä suolistosyöpiä. Jossain tapauksessa saman harvinaisen syövän osuminen monelle suvun jäsenelle johtaa uusien syöpäalttiusgeenien löytymiseen.

Todennäköisyys, että jälkeläinen saa viallisen geenikopion on 50 prosenttia. Jos lapsi saa terveen kopion, hänen jälkeläisensä eli lapsenlapset eivät voi saada virheellistä kopiota.

– Syöpäalttius ei siis hyppää sukupolven yli, mutta itse syöpä voi sen tehdä. Tämä johtuu siitä, että geenivirhe aiheuttaa vain alttiuden, eivätkä kaikki kantajat sairastu.

Suurin osa syövästä on yhteydessä ikään, sillä mutaatiot kertyvät vuosien saatossa. Mutaatioita aiheuttavat myös monet muut tekijät. Kirmo Wartiovaaran mukaan jopa 40 prosenttia syövistä voitaisiin välttää, mikäli ihmisten oma toiminta olisi optimaalista.

Tupakoinnin yhteys on kiistaton

Tupakoinnin yhteys syöpään on kiistaton: tupakka on selittävä tekijä noin 20 prosentissa kaikkien syöpien synnyssä. Ruokavaliossa taas suurin syövälle altistava tekijä on liiallinen alkoholin käyttö. Wartiovaara toteaa lihan ja grillattujen tuotteiden, ympäristömyrkkyjen jäämien ja lisäaineiden olevan paljon vaarattomampia kuin alkoholi.

– Tutkimukset osoittavat, että alkoholin runsas käyttö lisää riskiä sairastua ainakin suun, nielun, ruokatorven, maksan ja suoliston syöpään. Ruuansulatuskanavan syövän lisäksi myös rintasyövän riski kasvaa suhteessa käytetyn alkoholin määrään.

– Suun ja nielun syövän riski kasvaa noin kaksinkertaiseksi eli sata prosenttia, jos henkilö käyttää päivittäin neljä annosta (50 grammaa) etanolia.

Alkoholin käytön yhteydessä ihminen usein altistuu myös muille riskitekijöille, kuten tupakkatuotteille, jolloin yhteenlaskettu riskilisä voi moninkertaistua.

Perinnöllisyyslääkäri, kantasolututkija Kirmo Wartiovaara, miten olet itse muuttanut elämäntapojasi, eli millä tavalla ”torjut syöpää” henkilökohtaisesti?

– Kohtuus kaikessa on hyvä ohje melkein mihin vaan. Itse olen muuttanut eniten lihankulutusta, siis vähentänyt sitä, mutta tämänkin olen tehnyt lähinnä ympäristösyistä.

Mihin syövän hoidon tapaan tulevaisuudessa uskot eniten?

– Immuunipuolustusta opetellaan vasta käyttämään, ja sillä on paljon potentiaalia. Toisaalta ennaltaehkäisevät rokotukset auttavat hurjasti: HPV-rokotus suojaa jopa 95-prosenttisesti kohdunkaulansyövältä. Poikien pitäisi myös saada HPV-rokote.

Paras ennuste on rintasyövällä ja kilpirauhassyövällä

  1. Syövän riskitekijöitä ovat mm. ikä, tupakointi, alkoholinkäyttö, prosessoitu liha, ylipaino, radon, suojaamaton seksi ja UV-säteily.

  2. Syövältä suojaavat terveet elämäntavat, liikunta, kuitupitoinen ruoka ja painonhallinta.

  3. Hoidon kannalta hankalimmat syövät ovat haimasyöpä (5 vuoden päästä elossa 5 % potilaista), maksasyöpä (9%) ja keuhko, sappi- tai ruokatorven syöpä (10–15 %).

  4. Paras ennuste on rintasyövällä (5 vuoden päästä elossa 90 %) ja kilpirauhassyövällä (92–96 %).

  5. Jos lasketaan mukaan kaikki syövät, viiden vuoden päästä elossa on miehistä 67 prosenttia ja naisista 69 prosenttia.

Lähde: Cancer.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?