Terveys

Uusi tutkimus kertoo, miksi kohonnut verenpaine pitäisi saada hallintaan mahdollisimman pian

Julkaistu:

Verenpaine
Potilaan ennuste on parempi, jos verenpainehoito tehoaa nopeasti.
Kohonnut verenpaine olisi hyvä saada kontrolliin mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen. Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan viivästykset voivat näkyä potilaiden ennusteessa ja jopa kuolleisuudessa.

Espanjalaisten tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä, ja ne perustuvat 19 000 yli 60-vuotiaan verenpainepotilaan viisivuotiseen seurantaan. Potilaiden verenpaineongelmat oli todettu hiljattain.

Potilaiden verenpaine oli saatu laskemaan keskimäärin 49 päivässä, mutta osalla kontrollin saavuttamisessa kesti selvästi pitempään, jopa yli 125 päivää. Lihavuus, aikuistyypin diabetes ja diagnoosin aikaan erityisen korkea verenpaine olivat yleisempiä tässä ryhmässä. He olivat myös usein miehiä, tulokset osoittivat.

Kun tutkijat selvittivät terveysrekistereistä, kuinka moni potilaista menehtyi seuraavien viiden vuoden aikana, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jossa verenpaineen kontrolliin saamisessa oli kestänyt pisimpään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espanjalaisten havainnot korostavat tehokkaan hoidon tärkeyttä verenpainepotilaiden hoidossa, ja erityisesti tämä koskee potilaita, joiden riskit ovat muutenkin suuret lihavuuden ja diabeteksen takia.

Suomessa korkeaa verenpainetta potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa. Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt