Niska taas jumissa? Nämä 3 helpottavaa liikettä onnistuvat vaikka työpisteellä

Julkaistu:

Särky
Auts, nyt jomottaa taas. Loman jälkeen niska-hartiaseudun lihakset saattavat olla jälleen kovilla, mikä säteilee monella päähän asti.
Päänsärkyä on monenlaista. Ennen kuin rupeaa turruttamaan kipuaan tableteilla, kannattaa varmistaa, ettei kyse ole niska-hartiaseudulta lähtöisin olevista, lihasperäisistä oireista.

Ne ovat näet valtavan yleisiä etenkin istumatyötä tekevillä ihmisillä.

– Tunnusomaista tällaiselle särylle on, että se on paikallista jomotusta. Niska-hartiaseudun lihasjumit tuntuvat usein takaraivolla, mutta ne voivat heijastua myös muualle pään alueelle, kuten ohimoille, Maria Sihvola Selkäliitosta kuvailee.

Voi säteillä sormiin saakka

Sihvola muistuttaa, että vaikka lihasperäiseen päänsärkyyn ei tavallisesti kuulu näköhäiriöitä, voivat silmät kuitenkin väsyä tai kipuilla näyttöpäätetyöstä.

– Näyttöpäätetyö voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa sitä kautta niiden väsymistä ja oireilua. Myös muu hienomotorista tarkkuutta vaativa työ, kuten laboratoriotyöskentely, vaatii usein tarkkaa silmä-käsikoordinaatiota, joka voi lisätä niska-hartiaseudun lihasjännitystä ja toisaalta rasittaa silmiä.

– Hartioihin kohdistuu kipua, ja jopa rintakehässä voi tuntua paikallista pistävää kipua, joka viittaa niin sanottuun fasettilukko-oireeseeen. Nämä kiputilat voivat heijastua myös sormiin saakka oireillen sormien pistelynä tai puutumisena.

Niska-hartiaseudun jumissa oleminen voi myös oireilla huimauksena ja korvien soimisena.

Usein työkiireissä ei ole aikaa varsinaiselle taukojumpalle. Sihvola neuvoo kokeilemaan näitä kolmea helppoa rentoutumiskeinoa:

1. Pumppaava liike

Aseta hartiat alas. Nosta ne rennosti korviin ja palaa takaisin. Toista liikettä pumpaten hartioita ylös-alas.

– Tämä perustuu siihen, että hartialihakset aktivoituvat pumppaavasta liikkeestä ja veri lähtee kiertämään. Leuka ei saa työntyä eteen, vaan sen täytyy pysyä paikoillaan, Sihvola neuvoo.

– Tärkeää on, että liikettä tekee rennosti ja melko nopeasti, ei jumittaen liian kauaa yläasennossa, jotta lihasten staattinen jännitys ei lisäänny. Pääkipu näet johtuu juuri liian staattisesta asennosta.

2. Kurota käsi ylös

Kurottele käsiä vuorotellen ylös ikään kuin olisit tekemässä kylkivenytystä.

Tämä liike avaa ja rentouttaa kevyesti lihaksia kainalon ja kyljen alueelta ja oikaisee ryhtiä.

– Lavan, selän ja kyljen lihakset aktivoituvat, ja niiden verenkierto lisääntyy. Tarkoitus ei ole jättää kättä pitkään venytykseen vaan tehdä jatkuvaa liikettä, Sihvola korostaa.

3. Kaksoisleuka

Pidä ryhti hyvänä ja kädet sekä hartiat alhaalla. Liu’uta leukaa kevyesti sisäänpäin, jotta muodostuu kaksoisleuka.

Voit tukea liikettä laittamalla toisen käden takaraivon taakse, jolloin tunnet kuinka takaraivo liukuu kevyesti kättä vasten. Muista pitää kaulan lihakset rentoina.

– Itse tykkään tehdä tämän nojaamalla seinään, jolloin takaraivo on tuettuna seinää vasten, se helpottaa pään asennon kontrollointia, Sihvola kertoo.

Liikkeet voi tehdä myös silmät kiinni, jotta silmät pääsevät lepotilaan.

Lisäksi Sihvola korostaa, että tärkeää on ehkäistä kipua jatkuvasti muuttamalla välillä istuma-asentoa, pitämällä säännöllisesti taukoja ja ojentamalla ryhtiä.

Huono ryhti ja kipeät hartiat? Katso alla olevalta videolta kuusi liikettä, joilla pääset vaivoista eroon.


Lue myös: Jos selviät tästä testistä, vältät todennäköisesti niska-hartiaseudun krempat – muilla totuus on karumpi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt