Suuret D-vitamiiniannokset eivät ehkäise syöpää

Tutkimuksessa riski sairastua tai menehtyä syöpään ei pienentynyt, vaikka osallistujat saivat erittäin suuren D-vitamiiniannoksen kerran kuukaudessa kolmen vuoden ajan.

Tuoreen tutkimuksen perusteella suojavaikutusta ei synny ainakaan, jos vitamiinin ottaa suurena kerta-annoksena.

13.8.2018 9:35

D-vitamiinilisien on joissain tutkimuksissa nähty ehkäisevän suolistosyöpiä, mutta monissa muissa tutkimuksissa syöpäyhteyksiä ei ole näkynyt. Tuoreen uusiseelantilaistutkimuksen perusteella suojavaikutusta ei synny ainakaan, jos vitamiinin ottaa suurena kerta-annoksena kerran kuukaudessa.

Havainnot julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä, ja niiden perusteella riski sairastua tai menehtyä syöpään ei pienentynyt, vaikka osallistujat saivat erittäin suuren, 100 000 IU:n eli 2 500 mikrogramman D-vitamiiniannoksen kerran kuukaudessa kolmen vuoden ajan. Heitä verrattiin lumevalmistetta saaneisiin samanikäisiin.

Tulosten perusteella näyttää todennäköiseltä, että D-vitamiinilisät eivät pienennä riskiä sairastua tai menehtyä syöpään ainakaan kerran kuukaudessa otettuna, vaikka ne kyllä nostavat veren D-vitamiinitasoja huomattavasti. Tutkimuksen alussa osallistujien D-vitamiinitasot olivat keskimäärin 66 nmol/l, mutta seurannan päättyessä pitoisuudet olivat lähes kaksinkertaistuneet. Riittävänä tasona pidetään nykyään vähintään 75 nmol/l:n pitoisuutta.

Juttua korjattu 13.8. klo 13.11: Muutettu 250 mikrogrammaa 2 500 mikrogrammaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?