Muutama muutos lautasella voi ehkäistä syöpää

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä terveellisillä elintapavalinnoilla.

Syövän ehkäisyssä ruokavalion kokonaisuus merkitsee enemmän kuin yksittäisten ruoka-aineiden vaikutus.

Juuri koskaan ei voida yksittäisen syövän kohdalla sanoa varmasti, mistä se johtuu. Toisaalta tutkimukset osoittavat kiistatta, että omilla valinnoillaan voi pienentää mahdollisuutta sairastua syöpään.

Asiantuntijoiden arvion mukaan jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä terveellisillä elintapavalinnoilla, kertoo Syöpäjärjestöt.

Suurin yksittäinen syöpäriskiä nostava tekijä on tupakointi, mutta myös muilla elintavoilla on suuri merkitys.

”Painonhallinta aivan keskeistä”

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoi aiemmin, että ravinnon osalta syövän ehkäisyssä tärkeintä on ruokavalion kokonaisuus, ja yksittäisten ruoka-aineiden vaikutus on vähäisempi.

– Moni yllättyy kuullessaan, että kokonaisruokavalio on paljon tärkeämpi tekijä kuin jonkin niin sanotun superruoan syöminen tai yhden karsinogeenin välttäminen viimeiseen asti.

Usein unohtuu myös normaalipainon merkitys.

– Toivoisin ihmisten ymmärtävän sen, että syövän ehkäisyssä painonhallinta on aivan keskeistä. Sillä ja ruokavalion kokonaisuudella voi oikeasti vaikuttaa syöpään sairastumiseen, Laatikainen sanoi.

Lisää kasviksia, vähennä suolaa

Ravitsemustiede-kirja (Duodecim) listaa, minkälaiset ravintotottumukset todennäköisimmin ehkäisevät syöpää. Asiantuntijat ovat laatineet suositukset nimenomaan syöpätauteja ajatellen, mutta ne sopivat hyvin kaikkien kroonisten tautien ehkäisyyn.

  1. Pysyttele normaalipainoisena. Maailman terveysjärjestö WHO:n lisäsuosituksen mukaan paino ei saisi aikuisena nousta enempää kuin 5 kg.

  2. Rajoita runsaskalorista ruokaa. Paljon energiaa sisältävien ruokien kulutusta tulisi rajoittaa ja sokerijuomia tulisi välttää.

  3. Syö runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljaa. Myös ravitsemussuosituksen mukaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä.

  4. Rajoita punaisen lihan kulutusta ja vältä prosessoitua lihaa. Prosessoitua lihaa ovat esimerkiksi makkarat ja pekoni.

  5. Tarkkaile alkoholiannoksia. Päivittäinen kulutus ei saisi miehillä ylittää kahta eikä naisilla yhtä annosta.

  6. Vähennä suolan käyttöä. Suomalaismiehet saavat vuorokaudessa suolaa lähes 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa, kun suositus on enintään 5 grammaa.

  7. Et tarvitse ravintolisiä. Terveellinen ruokavalio voidaan koostaa pelkästään ruoilla. Vitamiini- ja kivennäisainevalmisteiden lisähyödystä syövän ehkäisyssä ei ole vakuuttavaa tietoa. THL:n asiantuntijan mukaan suomalaiset käyttävät ravintolisiä liikaa.

Lähteet: Ravitsemustiede (Duodecim, 2016), Kaikkisyovasta.fi.

Lue myös: Epäterveellisesti syövillä enemmän syöpiä – rajoita ainakin näitä: pikanuudelit, snacksit, pullat...

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?