Terveys

Sairaanhoitaja Saaralla, 30, on bipolaarihäiriö: ”Maniavaiheessa osallistun mallikisoihin ja myyn nettikirppiksillä kaikkea vaatteista viuluun”

Julkaistu:

Me Naiset
Kun maaninen vaihe iskee, Saara touhuaa kaikenlaista yötä myöten. Silloin uni ei tule eikä ruoka maistu.
– Olen joskus päättänyt keskellä yötä, että kaksi tyhjää muovipulloa pitää palauttaa nyt, etsinyt auki olevan kaupan ja lähtenyt kuskaamaan pulloja palautettavaksi.

Näin bipolaarihäiriötä sairastava Saara, 30, kuvailee, millainen maniavaihe voi toisinaan olla. Kaksisuuntaisena mielialahäiriönäkin tunnetussa sairaudessa olotila vaihtelee yleensä manian, masennuksen, sekamuotoisten kausien sekä remission eli oireettomien kausien välillä.

Sairaanhoitajana työskentelevä Saara sai diagnoosin bipolaarihäiriöstä noin vuosi sitten. Sitä ennen Saara oli kärsinyt vuosia ahdistuksesta ja levottomuudesta.

– Tilanne kriisiytyi niin, että jouduin sairaalaan rauhoittavien lääkkeiden yliannostuksen vuoksi. Silloin diagnoosia ei vielä ollut, Saara sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yliannostuksen jälkeen Saara pääsi lääkärin kautta testeihin. Puolen vuoden sekä laajojen psykologisten testien ja litiumlääkityksen aloittamisen jälkeen kädessä oli diagnoosi bipolaarihäiriöstä.

– Sairaus varmistui, kun aloin syödä bipolaarihäiriöön tarkoitettua lääkettä. Jos litium toimii, se tarkoittaa, että sairastaa häiriötä, Saara sanoo.

Unettomuudesta energiapiikkeihin

Bipolaarihäiriö on Suomessa suhteellisen harvinainen. Käypä hoito -suosituksissa kerrotaan, että sairauden esiintyvyyttä ei tiedetä tarkasti, mutta arvioiden mukaan sitä sairastaa alle prosentti väestöstä.

Oireet ja eri jaksojen pituudet vaihtelevat ihmisestä toiseen. Saaran maniavaiheet kestävät yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, masennusvaiheet joitakin kuukausia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saaran maniavaiheen oireet ovat vakava unettomuus, levottomuus ja loppumaton energia. Myöskään ruoka ei maistu, koska syöminen tuntuu lähinnä turhalta.

– Ensin lähtevät yöunet, jolloin nukun maksimissaan 4 tuntia yössä. Pahimmassa tapauksessa en nuku ollenkaan. Energiaa on silti aivan uskomaton määrä, ja touhuan kaikkea mahdollista yötä myöten. Olen osallistunut mallikisoihin ja arvontoihin sekä myynyt nettikirppiksillä kaikkea mahdollista vaatteista viuluun, Saara sanoo.

Masennusjaksojen aikana Saara on puolestaan hyvin apaattinen.

– Masennusvaiheen aikana vaivun syvään toivottomuuden tunteeseen. Tuntuu, että tulevaisuudella ei ole mitään annettavaa. Jaksan kyllä tehdä päivittäisiä asioita, mutta ilottomuus vaivaa koko ajan, Saara sanoo.

Vaikka sairauden oireet ovat olleet vaikeita, Saara on käynyt töissä täysin normaalisti. Raskaat maniavaiheet ovat olleet kaikkein kuluttavampia.

– Kerran törmäsin Facebookissa verenluovutuskampanjaan, joka oli tarkoitettu työyhteisöille. Menin olemattomien yöunien jälkeen töihin ja varsinaisten hommien lisäksi onnistuin keräämään verenluovutuskampanjaan 44 luovuttajaa kahdeksassa tunnissa, koordinoimaan SPR:n kanssa sekä järjestämään WhatsApp-ryhmän, kuljetukset ja muut juoksevat asiat, Saara kertoo.

Lue lisää Saaran elämästä, sairaalahoidoista ja muun muassa siitä, miten lapsiarki kulkee mukana sairauden rinnalla.

Saaran nimi on muutettu.

Lue myös:

Tapio Suominen: ”Olin luullut, että kaksisuuntainen mielialahäiriöni oli hallinnassa – olin ollut väärässä”

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava bloggaaja: ”Hoitohenkilökunta pitää huomionkipeänä”

Masennuksen taustalla onkin 12 eri syytä – osuuko jokin niistä sinuun?

Kumpi on pahempi, masennus vai mania? Cheek kertoo, millainen hänen kaksisuuntainen mielialahäiriönsä on

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt