Akne, ruusufinni ja muut iho-ongelmat voivat olla hälytysmerkki: Kaikki ei ehkä ole sisäisesti kunnossa

Julkaistu:

Iho-ongelmat
Yleiset iho-ongelmat voivat kertoa paljosta muustakin kuin itse ihosta. Iho kiittää saadessaan tietyt ravinteet ja riittävän kosteuden.
Iho-ongelmat voivat olla ensimmäisiä hälytysmerkkejä siitä, että kaikki ei ole sisäisesti kunnossa.

Ihotautien erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu osoitti helmikuussa tarkistetussa väitöskirjassaan ensimmäistä kertaa väestötasolla, että moni ihosairaus, kuten atooppinen ihottuma ja ruusufinni yhdistyvät kehon matala-asteiseen tulehdustilaan.

Tutkimuksen mukaan 60 prosentilla suomalaisväestöstä on jokin hoitoa vaativa ihosairaus.

On arvioitu, että tulehdus tässä piilevässä muodossaan olisi yksi yhdistävä tekijä joidenkin ihosairauksien sekä esimerkiksi sydän- ja verenkiertosairauksien välillä.

Tulehdusta voivat kirvoittaa muun muassa epäterveellinen ja liiallinen syöminen. Esimerkiksi valkoinen sokeri ja valkoiset, puhdistetut viljat sekä transrasvat ruokkivat matala-asteista tulehdusta kehossa. Samoin tupakointi, jatkuva stressi ja univaje kytkeytyvät matala-asteiseen tulehdukseen.

Iho-oireet voivat myös viestiä sisäisestä sairaudesta.

– Koska iho on aktiivinen immunologinen elin, ei ole yllättävää, että tietyillä ihosairauksilla on ekstra-dermatologiset vaikutukset: esimerkiksi psoriaasi yhdistyy sydän- ja verisuonitauteihin, Sinikumpu kertoo väitöskirjassa.

– Ei ole kuitenkaan olemassa laajaa ymmärrystä perinteisten ihosairauksien ja systeemisen tulehduksen yhteydestä.

Lue lisää: Satojentuhansien elimistössä kytee huomaamaton matala-asteinen tulehdus: ”Voi johtaa isoihin kansantauteihin”

Ruusufinni ja akne ovat yleisimpiä kasvojen kuokkavieraita

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että myös atooppisesta ihottumasta kärsivillä on kohonnut riskitaso sydän- ja verisuonisisairauksille.

Yleisimpiä kasvojen kuokkavieraita ovat ruusufinni ja akne. Ne näyttäisivät tutkimusten mukaan olevan vahvasti kytköksissä erilaisiin ruoansulatuselimistön ongelmiin.

Vuonna 2016 British Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa laajassa tanskalaistutkimuksessa ilmeni, että ruusufinniä sairastavilla oli muita enemmän keliakiaa, haavaista paksusuolentulehdusta, helikobakteeri-infektiota, ohutsuolen bakteerien liikakasvua ja ärtyvän suolen oireyhtymää.

Mahdollinen taudinaiheuttajasta aiheutuva kytkös ruusufinnin ja ruoansulatuselimistön ongelmien välillä on kuitenkin vielä tuntematon.

The Journal of Dermatology -lehdessä vuonna 2008 julkaistussa tutkimuksen mukaan aknesta kärsivillä nuorilla ilmeni keskimääräistä todennäköisemmin ummetusta, pahanhajuista hengitystä ja refluksitautia.

Akneoireilevilla esiintyi myös vatsan turvotusta 37 prosenttia keskimääräistä todennäköisemmin.

Suolisto ja iho suojelevat kumpikin elimistöä

Ravinnolla on erittäin suuri vaikutus ulkonäköön. Selitys on yksinkertainen: ravinnon on kuljettava suoliston läpi, ennen kuin se saapuu pilkottuna ihoomme.

– Suolisto ja iho ovat hyviä ystäviä. Ne viestivät keskenään ja suojelevat kumpikin elimistöä, toinen sisältä, toinen ulkoa, kirjoittaa ihotautilääkäri Yael Adler teoksessaan Iholla – kaikki kehomme suurimmasta elimestä (2017).

Ravintoainepuutokset, liikakalorit, ruoka-aineallergiat tai intoleranssit, ruoansulatushäiriöt ja ravinnon koostumus heijastuvat kaikki ihoon.

Esimerkiksi kuivaihoisuutta voi ilmetä heikon ruoansulatuksen ohella rasvaliukoisten vitamiinien – eli D-, A-, K- ja E-vitamiinien sekä karotenoidien – vähäisyyden vuoksi.

Behavioral Ecology -lehdessä vuonna 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan sekä naisissa että miehissä puoleensavetävimpänä näyttäytyy sellaisen henkilön kasvot, joka on saanut ravinnossaan paljon ihoa luonnollisesti sävyttävää karotenoidia. Sitä on paljon kasviksissa, muun muassa porkkanassa ja vihreissä lehtikasviksissa.

Alhainen K-vitamiinien taso on yhteydessä helposti ilmestyviin mustelmiin ja A-vitamiinin puute puolestaan altistaa akneiholle. E-vitamiini auttaa osaltaan tarjoamaan iholle sopivan kosteuden.

Myöskään B-vitamiinia ei pidä unohtaa.

– Iholla B-vitamiinin puutteen tunnistaa repeävistä suupielistä, tulehtuneista huulista, kielen polttelusta, rasvaisesta ihottumasta kasvoilla, päänahassa ja korvissa, samoin ihotulehduksista, karkeasta ihosta, hiustenlähdöstä, kynsien murtumisesta ja ihon infektoitumisesta, Adler kertoo.

Onko ihosi kuiva?

Jos ongelma on ihon kuivuus, kannattaa tarkistaa päivittäisen rasvan, etenkin omega3-rasvojen saanti. Rasvaa pitäisi saada päivässä 60–100 grammaa päivässä, josta kaksi kolmasosaa on tyydyttymättömiä eli hyviä rasvoja.

Kuivaihoisuus voi olla seurausta myös vajavaisesta nesteytyksestä. Naisten tulisi virallisen suosituksen mukaan saada nestettä kaksi litraa vuorokaudessa, miesten kolme.

Nesteistä erityisesti alkoholin kanssa kannattaa olla tarkkana. Adler kertoo, että liika alkoholi vahingoittaa hermoja, jotka säätelevät ihokudoksia, niin että verenkierto ei kykene normaalissa arjessa enää reagoimaan oikein lämpöön, kylmyyteen, stressiin, vammoihin ja ärsytyksiin.

Alkoholi myös kuivattaa elimistöä.

– Juomisen lopettamisen jälkeen iho saattaa näyttää kirkkaammalta ja tuntua kosteutetummalta jo muutamien päivien jälkeen. Myös erilaiset iho-oireet, kuten ekseema ja ruusufinni saattavat ainakin osin helpottua.

Pro- ja prebiooteista suojaa iholle

  • Probioottikanta Lactobacillus paracasei sekä Bifidobacterium longum ovat tutkimuksissa vahvistaneet ihon suojakerroksen toimintaa sekä vähentäneet ihon herkkyyttä. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että Lactobacillus rhamnosus GG -probiootti estää ja lievittää hieman atooppista ihottumaa.
  • Prebiootti galakto-oligosakkaridi (GOS) yhdessä probioottien kanssa on tutkimuksissa näkynyt ihon kunnon kohentumisena, mukaan lukien ihon kuivumisen vähentymisenä. Prebiootit ovat ravintoa hyville bakteereille. GOS:ia on luonnostaan muun muassa sienissä ja palkokasveissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt