Huolestuttava ilmiö Yhdysvalloissa: Uskomushoitoja käyttävät kieltäytyvät usein oikeista syöpähoidoista - Terveys - Ilta-Sanomat

Huolestuttava ilmiö Yhdysvalloissa: Uskomushoitoja käyttävät kieltäytyvät usein oikeista syöpähoidoista

Tutkimukseen otettiin vain sellaisia potilaita, joiden syöpä oli hoidettavissa.

Tutkimukseen otettiin vain sellaisia potilaita, joiden syöpä oli hoidettavissa.

Julkaistu: 26.7.2018 12:17

Uskomushoitoihin tukeutuvat myös menehtyivät muita potilaita todennäköisemmin viiden vuoden seurannan aikana, mikä todennäköisesti johtui oikeiden hoitojen laiminlyönnistä.

Monet syöpäpotilaat turvautuvat oikeiden syöpähoitojen lisäksi uskomushoitoihin, joiden tehoa syövän hoidossa ei ole tieteellisesti osoitettu. Nämä potilaat myös kieltäytyvät lääketieteellisistä lisähoidoista muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä, ja ne perustuvat 1,9 miljoonan yhdysvaltalaisen syöpäpotilaan rekisteritietoihin. Kaikki potilaat olivat saaneet rinta-, eturauhas-, keuhko- tai suolistosyöpäänsä kemoterapiaa tai leikkaus-, hormoni- tai sädehoitoa. Kaikkien potilaiden hoidot oli aloitettu yhtä nopeasti diagnoosin jälkeen.

Tulosten perusteella uskomushoitoja oikeiden syöpähoitojen lisäksi käyttäneet kieltäytyivät varsinkin kemoterapiasta ja sädehoidosta todennäköisemmin kuin potilaat, jotka käyttivät vain lääketieteellisesti perusteltuja hoitoja. Sädehoidosta kieltäytyi jopa puolet ja kemoterapiasta kolmannes.

Uskomushoitoihin tukeutuvat myös menehtyivät muita potilaita todennäköisemmin viiden vuoden seurannan aikana, mikä analyysin perusteella todennäköisesti johtui oikeiden hoitojen laiminlyönnistä. Tämä on huolestuttavaa varsinkin, kun uskomushoitoja käyttävissä oli enemmän nuoria, varakkaita ja koulutettuja naisia, joilla oli hyvä sairausvakuutus. Tutkimukseen otettiin vain potilaita, joiden syöpä oli hoidettavissa.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tutkijat pitävät niitä tarpeeksi luotettavina, jotta lääkäreiden olisi syytä huomioida ne syöpäpotilaiden hoidossa. Tärkeää olisi, että uskomushoitoihin turvaavia kannustettaisiin tarttumaan lääketieteellisesti perusteltuihin syöpähoitoihin.

Tuoreimmat osastosta